DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
GP2/3

Vandoorne verhetetlen a főversenyeken

Háromból a harmadik főversenyes győzelmét aratta a McLaren-nevelés Stoffel Vandoorne, ezzel magabiztosan vezeti a GP2 idei szezonját – a monacói siker azonban nem volt sétagalopp a számára...

A lágy gumikon rajtoló pole-pozíciós, Alexander Rossi már a startnál elveszítette a vezetést a Ferrari-junior Lello Marciellóval szemben a GP2 monacói első futamán, miután a szuperlágyakkal kezdő olasz a St. Devote-ban megelőzte, s az első kör végére tetemes előnyt épített ki. Rossi mögött Pic állt a harmadik helyen ekkor, majd jött a gyengén rajtoló Vandoorne, utána pedig Szirotkin, King, Leal és Canamasas.

A szuperlágyak azonban elkoptak, így Rossi a 6. körre utolérte Marciellót, aki ennek ellenére ekkor még nem állt ki cserére, egy körrel később már igen, követve Jordan King példáját. A futam negyedénél Rossi 1,2 másodperccel vezetett Vandoorne előtt, aki az amerikaihoz hasonlóan a keményebbik keveréken kezdte meg a futamot. A verseny ezen szakaszában két baleset is történt, Matsushita és de Jong a kikötői szakaszon ütközött, míg Sorensent a Loewsben küldte a korlátnak Norman Nato.

vandoorne_gp2



A harmadik ütközésnél, Evans és Yelloly kikötői baleseténél aztán már szükség volt a virtuális safety carra, rákényszerítve ezzel az élen álló kettőst (és persze másokat is) a kerékcserére. Ezzel 20 kört kellett kisajtolniuk a szuperlágyakból, ami komoly feladatot jelentett Vandoorne és Rossi számára – a kiállást követően már az utóbbi állt az élen, a bokszban előzve meg amerikai versenytársát. A Leal, Pic, Canamasas, Szirotkin összetételű üldözőboly új esélyt kapott, amikor a Rascasse-ban lévő törmelék miatt ismét következett a virtuális safety car, ám ezzel nem tudtak élni, így Vandoorne megnyerte a versenyt Rossi előtt, akinek a végére elfogytak az első abroncsai.

Julian Leal lett a harmadik, ám megbüntették, mivel a bokszban ráengedték az érkező Szirotkinra, aki visszaesett az ütközés miatt. A büntetéssel az idén eddig még pont nélküli Canamasas lépett előre a harmadik helyre, aki karrierje eddigi egyetlen GP2-es dobogóját szintén Monacóban szerezte a tavalyi sprintversenyen. Mögötte Pic és Szirotkin ért célba, Lealt hatodikként rangsorolták, majd jött Stanaway, Marciello, King és Yelloly.

Stoffel Vandoorne ezzel tovább folytatta remek sorozatát, hiszen idén háromból a harmadik főversenyt nyerte meg, a tavalyi szezon zárását is figyelembe véve pedig hatból ötnél jár. A bajnokságban hatalmas előnnyel vezet a belga, hiszen 111 pontja van, majd következik a 68 pontos Rossi és a 49 egységgel rendelkező Haryanto.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: