DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
GP2/3

GP2-es forduló az F1-től függetlenül?

Különleges helyzet állhat elő idén – a GP2 és GP3 szériák naptárába bekerülhet egy olyan verseny, amely nem Formula-1-es hétvégén zajlik. Az ok a törölt Német Nagydíj.

A Formula-1-be vágyó fiatal versenyzők számára életre hívott sorozatok, a GP2 és GP3 szigorúan a királykategória menetrendjét követik: bár nincsenek futamaik az összes F1-es versenyhétvégén (az utóbbi években Európára és a Közel-Keletre korlátozódott a két juniorkategória), az már törvényszerűvé vált, hogy minden GP2-es és GP3-as forduló F1-es nagydíj keretein belül zajlik. Legutóbb 2012-ben fordult elő, hogy nem a nagyokkal együtt tartottak GP2-es versenyt: ebben az évben a szériának kettő bahreini fordulója is volt.



A közelmúltban törölt Német Nagydíjat a Formula-1-es kalendáriumban nem helyettesíti egyetlen másik helyszín sem, a GP2 és GP3 azonban dolgozik azon, hogy egy ráadás fordulót építsen be versenynaptárába: enélkül csupán 10-re és 7-re csökkenne a két sorozat hétvégéinek száma. Az Autosport lap csapatvezetőktől értesült arról, hogy egy esetleges helyettes Katar lehet.

Ez azonban függ attól, sikerül-e biztosítani a csapatok szállítási és utazási költségeit, valamint lehetséges, hogy a két szomszédos F1-es helyszín, Bahrein és Abu Dhabi hozzájárulására is szükség lesz. Ebben az esetben a futamok időpontja az utolsó két hétvége, Szocsi (október 10-11.) és Abu Dhabi (november 28-29.) közé esne.

Elképzelhető azonban, hogy végül egy másik helyszín rendezi meg a plusz versenyt – ebben az esetben Németország eredeti időpontjában. „Ha Európában lesz a verseny, akkor a dátum maradhat, ha elutazunk, akkor nem” – mondta a GP2-t és GP3-at vezető Bruno Michel. „Egy önálló verseny lehet, amilyenünk már hosszú ideje nem volt. Érdekesnek ígérkezik.” 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: