DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Gokart

Komoly csaták az utolsó kanyarig

Közhelyesen hangzik talán, de a gokartosok ott folytatták, ahol az évad első futamán elkezdték. Persze nem fizikai értelemben, hiszen az Adria Raceway gyönyörű modern pályáját lecserélték a dunaszerdahelyi gokart centrum öregecske aszfaltcsíkjára, mely nem annyira szép, nem annyira nagyvonalú, de vonalvezetése, terepadottságai minden évben kitűnő versenyeket hoznak. Idén sem volt ez másként.

Az évad második versenye ezúttal csak magyar bajnoki futam volt, így az olaszországi hatalmas nevezői létszámot meg sem közelítették az egyes kategóriák, de a fiatalok kategóriáiban az osztrák gokartosok nevezésének köszönhetően így is szép számmal akadt induló.

A pénteki és szombati edzések tulajdonképpen rendben zajlottak, bár az időjárás nem fogadta kegyeibe a mezőnyt. Szombat és vasárnap reggel is volt ugyan egy-egy rövid zápor, mely épp csak annyira tette vizessé a pályát, hogy egy bemenetel erejéig a mezőny felpróbálja az esőgumikat, a nagyobb kellemetlenséget mégis inkább a hideg és a metsző szél okozta. A verseny napjára virradó éjszaka hatalmas hajnali esőzés mosta meg a pályát, mely a felhordott gumirétegnek sem tett jót, illetve a bemelegítő köröket szinte mindenkinek esős gumival kellett megtennie, hogy aztán az időmérőre visszaváltsanak a bevált slickekre. Ez alól csak a MicroMax kategória versenyzői voltak kivételek, ahol a gyerekek időeredményeit nem csupán a csúszós pálya, de a hatalmas szél is befolyásolta. Legjobb példa erre Kaczor Levente esete, aki a szombati edzéseken végig dobogós eredményeket teljesített, de a reggeli időmérőre felvéve a méretes, szélfogó esőruhát, olyan hátrányba került, hogy csupán a kilencedik helyre volt elég az időeredménye.

69vfd2wf726id9l0jf7y_lg



 

A MiniMax kategóriában Tuzson Bence és Kun Ruben hozták előző napi jó formájukat, bár Filip Jenićet nem tudták legyőzni, így a második-harmadik pozícióból várhatták a futamot.

A Junior kategória időmérőjén Kovács Zsombor dobott egy nagyot, két tizeddel leszakítva a második helyezett Sövért, de fontos megemlíteni, hogy a második és kilencedik helyezett közt mindössze 33 századmásodperc volt a különbség, ami előre megmutatta, a három versenyfutamban késhegyre menő csaták lesznek.

A verseny lebonyolítási rendje szerint először a Rotax Max és Senior kategóriák gurultak a rajtvonalhoz, hogy teljesítsék 15 körüket, mely abból a szempontból is jó volt, hogy a nagy szél mellett gyakorlatilag teljesen felszárították a korábban még foltokban nedves aszfaltot.

A MicroMax kategória első pillanatra még unalmas is lehetne, ha csak az eredményt nézzük, hiszen az időmérő első helye után Sugár Dani mind a három futamot toronymagasan nyerte. Ám ami a háta mögött zajlott, azt talán ő sem tudta volna nyugodtan nézni. A srácok a gokartversenyzés teljes tárházát megmutatták a három futamban, volt itt öröm, bánat, trükkös előzések, apró koccolások, kivezetések és izgalomtól rogyadozó térdű apukák a pályaszélén. Tényleg mintha csak a legnagyobbakat láttuk volna. Ezek a srácok tiszta szívvel küzdenek a helyezésekért, és az elmaradó siker esetén bizony gyakran a könnycseppek is utat kérnek egy-egy futam végén. Így volt ez most Gaál Balázsnál is, aki az utolsó kör utolsó méterein, talán pályafutásának legnagyobb futamában a harmadik helyről csapódott a gumifalba: elárulom, a pálya szélén nem csak Balázs könnyezett.

A MiniMaxok koruknál fogva már jóval érettebb műsort produkálnak, és amellett, hogy egy-egy baleset miatt a sorrend a mezőnyben még változik, a három futam dobogójára mindig ugyanaz a 3 pilóta állhatott fel. A keresztbeverések eredményeként a három futam összesített győzteseként Tuzson Bence állhatott a dobogó közepére, Filip Jenić és Kun Ruben előtt.

A kissé foghíjas, mindössze 6 versenyzőt felsorakoztató DD2 kategória három versenyző házicsatájává vált: a Kovács testvérek és Fodor Géza párbajaiból végül a Kovács László, Kovács Gábor, Fodor Géza sorrendet sikerült kikockázniuk az uraknak.

A nap fénypontjaként aztán jöttek a Juniorok. Az időmérőt nyerő Kovács Zsombort nagy ellenlábasa, Sövér László az első futamban az utolsó kanyarban előzte meg, de az ő csatájuk talán kismiska volt ahhoz képest, ami a középmezőnyben zajlott. Sövér a nap folyamán verhetetlennek tűnt, az első hat helyért ugyanakkor ádáz csaták folytak. A legkomolyabb persze a szuperdöntő volt, ahol az első sikertelen rajtot követően a másodiknál egy méretes baleset is kialakult, ami az élmezőny versenyzőinek nagy feladatot, a nézőknek pedig látványos csatákat hozott. Tóth László, Nagy Sándor, Telek Patrik és Major Bence végigküzdötték az egész napot, fontos pontokat szerezve az év végi értékeléshez. Jó érzés volt ugyanakkor látni, hogy a mezőny elejében sorra magyar versenyzők voltak, az osztrák kartosok nem találtak fogódzót fiainkon.



 

Eredmények:

MicroMax

1, Sugár Dániel

2, Válint Balázs

3, Dominkó Arnold



 

MiniMax

1, Tuzson Bence

2, Filip Jenić

3, Kun Ruben



 

Junior

1, Sövér László

2, Tóth László

3, Szabó Boldizsár



 

DD2/DD2Masters

1, Kovács László

2, Kovács Gábor Roland

3, Fodor Géza



 

Max Master/Senior

1, Vincze Ádám

2, Jerkó Patrik

3, Szente Barbara



 



 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: