DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Formula-E

Jövőre indul a pilóták nélküli autók bajnoksága

Egy évet sem kell várnunk, és elstartol a világ első, pilóták nélküli autóknak rendezett bajnoksága, a Formula-E hétvégéinek keretein belül - a cél a mesterséges intelligencia hasznosítása.

Emlékszünk még a Formula-E School Seriesre? Ez a sorozat idén szórakoztatta a nézőket a Formula-E hétvégéin, fiatal reménységekkel megtűzdelve, igaz, a verseny-jelleget igen csak megpecsételte az elektromos miniautók alacsony sebessége. Valami hasonlóra készülnek jövőre a Formula-E-ben, versenyhétvégéken ugyanis a Roborace-nek keresztelt autók viadalának lehetnek szem- és fültanúi a pályákra kilátogatók.

A Roborace-autók ugyanúgy elektromos áramból nyerik majd az energiájukat, különlegességük viszont az lesz, hogy mesterséges intelligencia segíti működésüket, pilóták helyett. A koncepció hasonlít a Google önvezető autójához (SDC), mely a Formula-E és a Kinetik, egy új technológiákra szakosodott befektetőcég közötti megállapodás eredményeként jön majd létre.



A versenyek lebonyolítása hasonló lesz a Formula-E futamaihoz, hiszen egy órásak lesznek, és 10 csapat küzd majd egymás ellen, egyenként két-két, pilóta nélküli autóval. Az autók hardvere megegyezik majd, szoftverfejlesztés terén viszont szabad kezet kapnak a csapatok - egy gárdát a tízből közösségi finanszírozás útján fognak felállítani.

„Erőteljesen hisszük azt, hogy a jövőben a világ minden autója mesterséges intelligencia segítségével fog működni, elektromos meghajtással, kímélve ezáltal a környezetet, és javítva a közúti biztonságot” - idézte az Autosport Denis Svedrlovot, a Kinetik alapítóját. „A Roborace a forradalmi technológia, valamint annak a megünneplése, amit az emberiségnek eddig sikerült elérnie. Ezzel világszinten is meg tudjuk mutatni, hogy a robottechnológia és a mesterséges intelligencia velünk együtt tud létezni a való életben. Bárki, aki élére áll a változásoknak, most meg tudja mutatni a pilóta nélküli megoldások előnyeit, ez pedig segít a technológia fejlődésén is.” Egy, a Kinetikhez kötődő másik vállalkozás, a Charge fogja ellátni a Formula-E-t különféle kiszolgáló járművekkel - magáról a szériáról a következő év elején fognak több információt adni.

„Nagyon izgatottak vagyunk a Kinetikkel kötött egyezség miatt, mert jelenleg ez a történelem legkorszerűbb technológiákat felvonultató sportesemény a történelemben” - mondta Alejandro Agag, a Formula-E első embere. „A Roborace minden innovatív, tudománnyal és technológiával foglalkozó cég számára nyitott, ami nagyszerű lehetőség számukra, hogy megmutassák, mire képesek. Úgy hiszem, számunkra is hasznos, hiszen felfedezhetjük a következő nagy ötletet a közösségi finanszírozáson keresztül.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: