DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Formula-E

Nyolc új motorgyártó a Formula-E-ben

A Formula-E első idényében még minden résztvevő csapat egységesen a Spark-Renault SRT_01E által gyártott versenygéppel fut, amelybe az erőforrást a McLaren Electronic Systems biztosította. A következő, 2015/2016-os évadtól azonban 8 új gyártó érkezik a sorozatba.

Mindegyiküket az FIA választotta ki egy pályázati felhívás keretében, és a nyolc említett motorgyártó közül hat egy meglevő Formula-E-s csapathoz kötődik, míg kettő kívülről érkezik. A Renault Sport már eddig is technikai partnere volt a tavaly év végén elindult környezetbarát versenysorozatnak, illetve az e.DAMS csapaton keresztül is képviseltette magát – a 2015/16-os idénytől kezdve ők lesznek az egyik motorbeszállítói a szériának az ABT Sportsline, az Andretti, Mahindra, a Venturi Automobiles és a Virgin Racing Engineering, továbbá az új résztvevőként csatlakozó Motomatica és NEXTEV TCR mellett.



A nyolc említett csapat szabadon fejleszthet majd teljes hajtásláncot, amely egy ún. e-motorból, egy inverterből, egy váltóból és egy hűtőrendszerből fog állni. A csomag többi eleme változatlan marad, de a Formula-E autók később, a harmadik szezonban újabb evolúción esnek majd át, ekkor az akkumulátorokat érinti majd a változás.

„Az egyik célunk a kezdetektől fogva az volt, hogy elősegítsük a technológiák közötti versengést, de ezt a bajnokság szervezőiként mi nem tudjuk megtenni, ehhez más szerepvállalókra van szükségünk, akik csatlakoznak és technológiákat fejlesztenek ki, amikkel aztán versenyezhetnek egymással a futamokon” – kommentálta a bejelentést az Autosportnak nyilatkozva Alejandro Agag, a Formula-E vezére. 

„Ezen a harcon keresztül technikai vívmányokat fejlesztünk ki, majd ezekkel a műszaki megoldásokkal általánosságban véve az elektromos meghajtású autókat is fejlesztjük. A harmadik szezontól kezdve újabb gyártók csatlakozására számítunk, és több lehetséges jelölttel már most tárgyalásokat folytatunk” – tette hozzá a sorozat első embere. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: