DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
WSR

A McLaren juniorja a WSR 3.5 bajnokcsapatában

A kétliteres Formula Renault Európa-kupa győztese, Nyck de Vries jövőre fellép a három és fél literes kategóriába, ráadásul a DAMS csapatba, amely az elmúlt két év bajnokait adta.

A nagy múltú F1-es istálló által támogatott 19 éves versenyző idén a kétliteres Formula Renault-val futott Európa-kupát és az önálló Alpok-sorozatot is megnyerte a Koiranen GP alakulattal, innen a következő ugrás a 3.5-ös széria. Ahol rögtön a sorozat élcsapatával, a DAMS gárdával debütál, amellyel tavalyelőtt Kevin Magnussen, idén pedig Carlos Sainz Jr. lett bajnok. Magnussen a Formula-1-ben folytatta, és nagy az esély, hogy Sainz is oda kerül jövőre.

„A leglogikusabb lépés előre a 3.5-ös sorozat. A Formula-E autóját leszámítva eddig semmiféle kocsit nem vezettem a kétliteres Formula Renault-n kívül. Sok mindent hallottam más versenyzőktől a nagyobb kategóriákról, a nagy leszorítóerőről, ezért érdekes lesz, idővel pedig kiderül, hogyan boldogulok” – mondta a holland pilóta, aki az Európa-kupa megnyeréséért 500 ezer eurós pénzjutalmat kapott, amelyet 2015-ös költségvetéséhez használhat fel. Beszélt arról is, nehezedik-e rá nyomás amiatt, hogy a McLaren utánpótlásprogramjának része. „Átlagosan havonta egyszer meglátogatom a gyárat. Nem avatkoznak közbe, hagyják, hogy végezzem a munkám. De támogatnak engem, és érdeklődve figyelnek.”



Jövőre számítani lehet rá, hogy de Vries főszereplője lesz a szériának, és nem csak amiatt, mert a címvédő csapatban fog versenyezni: az előző három év kétliteres Európa-kupagyőztesei mind remekeltek a következő évben a 3.5 literes szériában. A tavalyi legjobb, Pierre Gasly idén második lett, csakúgy, mint előtte évben Stoffel Vandoorne – egy másik McLaren-junior, aki jelenleg a GP2-ben versenyez –, a 2011-es kétliteres győztes, Robin Frijns pedig elsőre megnyerte a magasabb kategóriát.

A gokartvilágbajnok de Vries 2012-ben váltott formaautókra, rögtön a kétliteres Európa-kupával kezdte. Kevésbé sikeres első két év után az áttörést az idei szezon hozta meg, amikor nemcsak ebben a szériában, hanem a főleg olasz pályákon futott Alpok-sorozatban is győzött. De Vries a McLaren három versenyzőből álló utánpótlásprogramjának tagja: erről részletesen itt írtunk.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: