DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Nem lesz több Hamilton a Formula-1-ben?

A világbajnok apja a fizetős pilóták térnyerése miatt aggódik: nem csupán az F1, de a kisebb szériák is olyan drágává váltak, hogy talán már senki sem jut el a királykategóriába olyan társadalmi rétegből, mint Hamilton.

Anthony Hamilton fia, a háromszoros világbajnok Lewis Hamilton azon kevesek közé tartozik, akiknek sikerült milliók kifizetése nélkül az F1-ig jutnia, majd ott boldogulnia – igaz, ehhez arra volt szüksége, hogy 13 évesen szárnyai alá vegye a McLaren csapat. Anthony az ellen emelt szót, hogy napjainkban a korábbiaknál is hangsúlyosabbá válik az egyre nagyobb szponzori pénzekkel kilincselő fizetős versenyzők szerepe, ami a komoly támogatás nélküli, de tehetséges versenyzők pályafutását rekeszti meg:

„A motorsport alacsonyabb kategóriái még mindig szét vannak töredezve és drágák, ez pedig nem segíti, hogy azok, akik a Formula-1-ről álmodoznak, csatlakozzanak a sporthoz, sem azt, hogy a valódi legjobbak kiemelkedjenek a többiek közül” – mondta a The Independent lapnak Anthony Hamilton, aki sokáig fia pályafutását egyengette, majd Paul di Restát menedzselte a királykategóriában.



„A Formula-1 végül ott köthet ki, hogy a versenyzők többsége fizet az üléséért, ahelyett, hogy kiérdemelnék az alacsonyabb kategóriák megnyeréséért. A mi időnkben keményen dolgoztunk, és áldottak voltunk, hogy Ron Dennis és a Mercedes felfedezett minket. De ez már nem elég, az utánpótlás szintjén számos versenyző van, akik bajnokságokat nyernek, de nincs meg a pénzük vagy szponzori hátterük, hogy a Formula-1-be jussanak. Olyan sok kisebb széria van, hogy a fiatal versenyzők nem is tudják, melyik úton induljanak el. Itt az ideje, hogy kiépítsenek egy struktúrát, amelyben a versenyzőknek, akik bizonyított győztesek, jutalomként garantálják a Formula-1-be kerülést” – javasolta Hamilton.

A címvédő bajnok édesapja kifejezetten fél attól, hogy az alacsonyabb társadalmi rétegekből származó tehetségek – mint például a fia – a jövőben teljesen kiszorulnak a Formula-1-ből, hiszen napjainkban már egy gokartos pályafutás is egymillió fontba kerülhet: „Nem arról kellene szólnia a csúcsra jutásnak, hogy ki engedheti meg, hanem arról, ki dolgozik a legkeményebben, és ki a legjobb. Ha a költségek tovább fokozódnak az alacsonyabb kategóriákban, melyeket továbbra sem szabályoznak anyagi téren, akkor, azt hiszem, Lewis lesz az utolsó a generációjából” – jósolta Anthony Hamilton.

A jelek arra mutatnak, hogy a Williams, amely Pastor Maldonado óta nem alkalmazott fizető versenyzőt, jövőre újra olyan pilótát választ, aki mögött rengeteg pénz áll: a még mindig csak 17 éves Lance Stroll dúsgazdag családja révén 35 millió dollárt kínál egy szezonért, és csak idén 20 milliót fordít arra, hogy különböző helyszíneken tesztelhessen F1-es autóval.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: