DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Villeneuve: Verstappen meg fog ölni valakit

A szókimondó 1997-es világbajnok, Jacques Villeneuve markáns véleményt fogalmazott meg Max Verstappenről, akinek viselkedése szerinte elfogadhatatlan, és akit az FIA szándékosan nem akar büntetni.

Néhány riválisa már korábban is kritizálta Verstappen túlságosan agresszív és felelőtlen magatartását a versenypályán, a Belga Nagydíjon pedig a két Ferrari-pilóta állt be a sorba, akiknek a rajtnál, majd a futam későbbi szakaszában is fejfájást okozott a holland néhány koccanásig fajuló manőverével.

Az F1-es nagydíjakon helyszíni televíziós szakértőként ténykedő Villeneuve-nek az tűnt szembe, hogy a versenybírók a legritkább esetben ítélnek Verstappen ellen az olyan esetekben, amelyekben a holland is érintett.

Dppi_00116013_918



„A gond az FIA-val van, mivel úgy tűnik, mintha védelmeznék őt. Sztárt akarnak csinálni belőle. Nézzük csak meg, hogy mi történt Németországban. Ő cikázott az egyenesben, Nico pedig elvétette a fékpontját és kicsit szélesen fordult. Erre Nico kapott büntetést, pedig nem is ő volt a hibás” - fogalmazta meg véleményét a Motorsportnak nyilatkozva.

„A mai politikai környezetben az ellenfelei nem fognak neki leckét tanítani, hiszen immár a versenyzői licensz is elveszíthető bizonyos vétségekért. De láthattuk, hogy az olimpián egyes bíróktól elvették az engedélyeket. Valami ilyesmire lenne itt is szükség, mivel a Spában látottak elfogadhatatlanok voltak.”

A kanadai egyúttal nyugalomra inti Verstappent, aki az F1 legfiatalabb pilótájaként berobbanva még túlságosan is heves, és nincs meg benne a szükséges tisztelet riválisai iránt.

„Túl sok ez tőle” - folytatta Villeneuve. „A tapasztalt versenyzők tudják, hogy egy elrontott rajtnál nem szabad bevágni a belső ívre, mivel ott nincs elég hely és biztosan baleset lesz a vége. Egyszerűen csak tudják. Ha valaki gyenge rajtot vesz, egyszerűen el kell fogadnia. De nem is ez a legrosszabb, hanem hogy utána még ő panaszkodott a többiekre, hogy elrontották a versenyét.”

„Nagy kockázatot vállalt, ami nem jött be, így ő tette tönkre mások és a saját versenyét is. Rendben, ilyen az élet. De amit utána tett, az elfogadhatatlan. Amit később Kimi és Vettel ellenében is művelt az egyenesben, az már nem fért bele. Le kellene nyugodnia, mert meg fog ölni valakit.”

„A versenyzőknek tisztelniük kellene egymást. Lehet keményen, de egyben tisztességesen is versenyezni, ahogy Kimi mondta. Nem tolhatunk csak úgy le másokat a pályáról, és nem kényszeríthetjük őket fékezésre az egyenesben. Ez rendkívül veszélyes. Húsz évvel ezelőtt valaki felrakta volna őt egy fára.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: