DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

A Belga GP igazi győztesei és vesztesei

Nem csak Nico Rosberg, de nem is csak Lewis Hamilton nyert az F1-es Belga Nagydíjon, mint ahogy a vesztesek listája sem merül ki Max Verstappenben, vagy a két Ferrariban.

A Belga Nagydíj első körei alaposan felborítottak mindent, amire számíthattunk - holott a nagy meleg miatt már eredetileg sem feltétlenül úgy alakultak az erőviszonyok, ahogy vártuk. Nézzük, hogy kik érezhetik magukat győztesnek és kik vesztesnek a spái futamot követően.

A győztesek között ugyan megemlíthetjük Nico Rosberget, aki hosszú nyeretlenségi szériát zárt le és különösebb gond nélkül hozta a kötelezőt, maradéktalanul mégsem lehet elégedett, hiszen az igazi győztes egyértelműen Lewis Hamilton. A regnáló világbajnok a büntetések árán begyűjtött három motort is a hátralévő hétvégékre, majd bár úgy tűnt, hogy az extra gumikopás miatt mégsem tud olyan gyorsan felzárkózni, a piros zászló jelentősen rásegített az ügyére - a dobogó több, mint tökéletes eredmény számára. Letudta a rossz versenyét, betárazott motorokból és tíz pontot megőrzött az előnyéből is...

SpaFI



Ha már győztesek, szólnunk kell a Force Indiáról is. Ugyan Nico Hülkenbergben ott lehetett volna akár egy dobogós helyezés is, így is elégedettek lehetnek a hétvégéjükkel - végig nagyon jó tempót diktáltak, a negyedik-ötödik helyen értek célba és egyértelműen jobbak voltak a Williamsnél. Mindennek köszönhetően immár nem csak a pályán, de a tabellán is megelőzték legnagyobb riválisukat, felléptek a negyedik helyre - a most már jó ideje tartó tendenciát elnézve valószínűleg történetük legjobb eredményét érhetik el a szezon végén.

Amekkorát segített a piros zászló Hamiltonnak, annyira szerencsésen jött ki ez a szituáció Fernando Alonso számára is - az utolsó helyről rajtoló spanyol a hetedik pozícióban fejezte be a futamot. Ezt ingyen azért nem adták, az egyenesekben továbbra is hátrányban lévő McLaren-Hondával alaposan meg kellett ezért dolgoznia, de remek teljesítményt nyújtott és értékes pontokat szerzett - a wokingiak megelőzték a Toro Rossót és feljöttek a hatodik helyre.

Szépen csendben befér ebbe a sorba Daniel Ricciardo is, aki a hétvége folyamán egyértelműen Max Verstappen mögött volt a tempót tekintve, de a jó rajt, a kavarodásból való kimaradás és az "eltűnő" riválisok miatt végül biztos autózással odaért a második helyre, amelyre nem igazán számíthatott még szombat este. Ezzel megerősítette a harmadik helyét a tabellán, jelenleg 23 ponttal vezet a negyedik Vettel, 27-tel Raikkönen és 36-tal Verstappen előtt.

A hétvége egyik fő vesztese Max Verstappen, aki elrontotta a rajtját, ütközött Kimi Raikkönennel, majd több vitatható manővert is végrehajtott - hiába élete legjobb időmérő teljesítménye, végül nem szerzett pontot Belgiumban. A tempóját tekintve ezt különösen bánhatja, főleg, hogy Ricciardo a második helyen ért célba, ráadásul sokan támadják az említett manőverek miatt...

A másik fő vesztes természetesen a Ferrari. A második sorból rajtolhatott Raikkönen és Vettel, de az első kanyarban ütköztek, majd igyekeztek menteni a menthetőt, de a dobogóhoz már közük sem volt - a tempójuk nem volt rossz és akár mindketten felférhettek volna a pódiumra. A nyomás egyre nő a Scuderiánál és Monza következik...

KimiSpa

Nyilvánvalóan vesztes még a nagy balesetet szenvedő, de azt "olcsón" megúszó Kevin Magnussen, valamint a Renault - a gyári csapat egyértelműen fejlődik és biztató volt a tempójuk, de végül mégsem tudtak pontot szerezni. A dán pilóta csak remélheti, hogy az autóval együtt nem törte össze a 2017-es ülésre való esélyét is.

Idevehetjük még a már megemlített Williamst is, hiszen ezúttal is lassúak voltak, elveszítették negyedik helyüket és nem nagyon látni, hogy ezt mivel tudnák visszaszerezni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: