DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Vettel: Túlkomplikáltuk a sárga zászlós szabályt

Sebastian Vettel a két Mercedes-pilóta vitájában inkább Lewis Hamiltonnal ért egyet, hiszen szerinte sem helyes, ha valaki dupla sárga zászlós jelzés mellett képes leggyorsabb kört futni.

Hamilton és csapattársa, Nico Rosberg még a vasárnapi, futamot követő sajtótájékoztatón is arról vitatkoztak, hogy helyesen döntött-e az FIA, amikor megengedte a németnek, hogy megtartsa sárga zászló mellett elért gyorskörét, amivel a pole-ba kvalifikált. A német ugyan bizonyíthatóan lassított kissé tempóján a veszélyes szakaszon, de ezzel együtt is leggyorsabb időt ért el az ominózus középső szektorban. Honfitársa, Sebastian Vettel szerint pedig ezzel valami nincs rendben.

Dppi_00116010_483



„Az a legrosszabb az egészben, hogy példát is mutatunk. Ha a jövő héten egy gokartversenyen dupla sárga zászlót lengetnek valaki kicsúszása miatt, akinek a pályabírók a segítségére sietnek, akkor a gyerekek úgy fognak gondolkodni, hogy nem kell nagyon elvenniük a gázt, hiszen a motorsportok csúcsán, a Formula-1-ben sem teszik” - fejezte ki aggodalmát a német a futamot követő sajtótájékoztatón a Ferrari motorhome-jában.

„Amikor még nem volt meg a technológia ahhoz, hogy a pálya szinte minden pontján mérjük az időt, és még csak a három szektor létezett, akkor az alapszabály az volt, hogy a sárga zászlós szektorban nem javíthatunk az időnkön. Ha pedig felütjük a szabálykönyvet, akkor abban azt olvashatjuk, hogy a dupla sárga zászlónál a megállásra is fel kell készülnünk. És ha valaki csak 2 vagy 4 km/órával lassul le, vagy egy kicsivel később lép a fékre és másfél másodpercet veszít, attól még nem hinném, hogy szükség esetén képes lenne megállni.”

„A múltban tehát egyértelmű volt a helyzet azzal, hogy nem javíthattunk sárga jelzés alatt a szektorban. Most azonban ez már lehetséges, így vitatkozhatunk arról, hogy mi számít kellő lassításnak és mi nem. Én se akarom, hogy minden apróságért büntessünk, hiszen versenyeznünk kellene, de akkor sem hinném, hogy jó példát mutattunk szombaton.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: