DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Szándékosan tartotta fel Hamilton Rosberget?

A magyar F1-es verseny egy pontján úgy tűnt, Lewis Hamilton lassítja csapattársát, hogy közelebb érjenek hozzá üldözői. A Mercedes igyekezett elmagyarázni, mi történt valóban a második etapban.

A Magyar Nagydíjon Lewis Hamilton diktálta a tempót: a verseny későbbi győztese a második kiállások előtt annyival vett vissza, hogy csapatrádión figyelmeztették, ha nem gyorsít, Nico Rosberget hívják ki előbb kerékcserére, különben a német pozíciója veszélybe kerülhet Daniel Ricciardo elévágásával. Hamilton a rádión állította, a maximumon autózik, meglepő módon rövidesen mégis gyorsulni tudott. Toto Wolff csapatvezető állítja, Hamilton nem akarta szándékosan hátráltatni csapattársát.

„Nem gondolom, hogy feltartotta volna őt. Az egész hétvégén beszéltünk velük annak szükségességéről, hogy legyenek nagyon óvatosak a gumikkal. Amikor állandóan azt az üzenetet hallod, hogy a gumik talán nem fogják kibírni, óvni akarod őket. Az első etapban a szuperlágyakkal ez nagyon jól sikerült nekik, aztán jöttek a lágyak, melyekkel nem volt semmiféle tapasztalatuk” – magyarázott az Autosport lap által idézett Wolff.



„Hamilton valószínűleg túlzásba ment a takarékoskodással. Mindent irányítása alatt tartott, tudta, hogy Nico mögötte van, és nem volt tisztában vele, hogy a vonat gyorsan közelít. A mögötte levők eltérő stratégián voltak, ő nem lehetett tisztában az összképpel. Számára úgy tűnt, minden rendben van, ezért állt hozzá könnyedebben. Igazán óvatosan bánt a gumikkal, ezt ő is elmondta” – zárt a Mercedes motorsport-igazgatója.

Ugyanezt hallhattuk más megfogalmazásban a versenyzőtől, aki szintén kiemelte, spórolnia kellett, hogy megőrizze abroncsait:

„Ha jobban odatettem volna magam az elején, talán a végén már nem tudtam volna úgy menni, ahogy szükségem volt rá. Fel-le csavargattam a motorom, takarékoskodtam, ahogy kellett. Nem Nico miatt volt, elég sebességgel rendelkezett, hogy felzárkózzon és támadjon, ha tényleg akart volna. De az üzenet után rövidesen képes voltam javítani a tempómon” – mondta el saját álláspontját Lewis Hamilton.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: