DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Élő cikkek

Így zajlott a 31. F1-es Magyar Nagydíj

Elérkezett a várva várt vasárnap délután: 14 órakor kialszanak a piros lámpák a Hungaroringen, s elstartol a 31. F1-es Magyar Nagydíj. Kövesd folyamatosan frissülő élő közvetítésünkkel az eseményeket!

Köszöntjük kedves olvasóinkat! Már csak szűk háromnegyed óra, és elstartol a 31. Formula-1-es Magyar Nagydíj. Kövessétek velünk a hungaroringi eseményeket!

Kezdésként tekintsük is át, pontosan milyen sorrendben vágnak neki a versenyzők a 70 körös viadalnak: a teljes rajtrács ide kattintva érhető el.

Természetesen nem az F1-esek lesznek az elsők, akik ma birtokba veszik az újraaszfaltozott pályát: a GP3-as és a GP2-es versenyek is tartogattak izgalmakat a start után.

A Magyar GP a magyar sportélet kiemelkedő eseménye, így több hazai sportoló is kilátogatott a helyszínre. Itt van például a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, Dzsudzsák Balázs is: a néhány hete még az Eb-n szereplő játékossal interjút is készítettünk, amelyből az is kiderül, melyik versenyzőnek szurkolt gyerekkorában!

 

A riói olimpiára készülő úszó, a 200 mell címvédője, Gyurtai Dániel pedig a McLaren-Honda pilótáival fotózkodott:

 

Ha a helyszínen tartózkodsz, és szeretnél jövőre is kilátogatni a Hungaroringre, van egy ajánlatunk számodra - és csak egy fotót kell küldened nekünk! Részletek itt.

Közben felbőgtek a motorok a Hungaroringen: elkezdődött az a 15 perces periódus, amikor a versenyzők és az autók a bokszból kihajtva elfoglalják a helyüket a rajtrácson.

Ti is így éreztek most? 

 

Max Verstappen arra panaszkodott a kivezető körén, hogy nagyon nehéz vezetni. Vajon az autójával van gond vagy a pálya túlságosan csúszós?

Az F1 hivatalos gumiszállítója, a Pirelli kétkiállásos stratégiát jósol a húsz perc múlva kezdődő futamra - igaz, lehetnek eltérések attól függően, hogy a lágyon vagy a szuperlágyon indul az adott versenyző.

Nem csak Verstappennek vannak nehézségei a start előtt: Felipe Massa Williamsén a kormányművel adódtak problémák...

Egyelőre nyoma sincs a szombati időmérőn látott esőnek: kellemes 28 fokos a levegő, míg a pálya hőmérséklete 51 fok a Hungaroringen.

Rosberg és Hamilton az első sorban - vajon ismét ütköznek majd a Mercedesek? Vagy lehet esélye erőből is a mögülük induló Red Bulloknak?

Persze az is megér pár szót, hogyan alakult ki a Rosberg, Hamilton sorrend: a német dupla sárga zászlós szakasz alatt érte el a pole-pozíciós időt, mégis megtartotta rajtelsőségét. Ide kattintva Te is véleményezheted a versenyfelügyelők döntését.

Így hallgatták meg a versenyzők a magyar himnuszt a rajtrácson állva:

A legfrissebb előrejelzések szerint mindössze 10% az esélye az esőnek a futam során.

Nem könnyű az operatőrök élete sem egy F1-es versenyhétvégén, így minden pillanatot ki kell használni a pihenésre. 

A szabályok értelmében azok, akik nem jutottak be a Q3-ba, szabadon választhatnak gumit az első etapra: közülük Kvjat, Perez, Raikkönen, Palmer, Massa, Haryanto és a bokszból induló Ericsson döntött a lágy abroncsok mellett.

14 óra - megkezdték a felvezető kört a pilóták!

Essen szó még gyorsan a pontverseny állásáról is: Nico Rosberg mindössze egyetlen ponttal vezet Lewis Hamilton előtt. Vajon lesz-e helycsere az élen a leintést követően?

RAJT! Bár egy ideig úgy tűnt, akár Ricciardo is az élre ugorhat, végül Hamilton fordult be elsőként az első kanyarba, sőt az ausztrált még Rosberg is visszaelőzte. A két Mercedes tehát helyet cserélt, nyomukban a Red Bullok.

Vettel is megőrizte az ötödik helyét, mögé azonban Alonso zárkózott fel: a spanyol a hatodik pozícióban halad a McLaren-Hondával!

Itt még Ricciardónak is volt esélye arra, hogy átvegye az első pozíciót:

Míg Alonso a hatodik helyen halad, csapattársának, Jenson Buttonnak műszaki gondjai akadtak: a csapatrádión közölte a szerelőkkel, hogy beesett a fékpedál, majd kiderült, hogy elszállt a hidraulikai nyomás a McLarenben. Alighanem eddig tartott a futam a 2009-es világbajnok számára.

"Jenson, maradj kint, maradj kint!" - "Ó, ez fantasztikus verseny lesz így!" - ez a párbeszéd zajlott le Button és főmérnöke között.

Ami jó hír az izgalmas versenyért szorítók számára, hogy nem szakad szét az élmezőny: Hamilton nagyjából másfél másodperccel vezet Rosberg előtt, de még a negyedik Verstappen is bőven négy másodpercen belül van a brithez képest. Itt akár a gumicserék is dönthetnek egy-egy helyezésről.

"Úgy vezetek, mint a nagymamám" - így reagált Verstappen csapata azon üzenetére, miszerint DRS-távolságon belül van Ricciardóhoz képest. Megpróbál csapatutasítást kiharcolni az ifjú holland?

Nem meglepő az üzenet: vizsgálják Button rádiózását. Vajon kap-e büntetést a brit?

Ez gyors volt: Button meg is kapta az áthajtásos büntetését.

Visszanéznéd a startot? Ide kattintva megteheted.

Magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak a Mercedesek: a második Rosberg már négy másodperccel leszakította magáról Ricciardót. Az ausztrálra viszont tapad csapattársa, sőt Vettel is ott van viszonylag közel hozzájuk a Ferrarival.

Vettel nyitotta a kerékcserék sorát az élmezőnyben.

Egy körrel később Ricciardo is váltott szuperlágyról lágyra, így maradt a Ferrari németje előtt.

A 17. körben érkezett Hamilton és Verstappen is: azzal, hogy a holland két körrel később jött, mint csapattársa, csak mögéjük tudott visszatérni, sőt még a bokszkiállás nélkül álló Raikkönen is befért a Red Bull versenyzője elé.

Jött Rosberg is, így az élmezőny túljutott az első kerékcseréjén: a sorrend Hamilton, Rosberg, Ricciardo, Vettel, Raikkönen, Verstappen - ne feledjük el: a finn lágy gumikon rajtolt, ellentétben a többiekkel.

Jelen pillanatban csak Kevin Magnussen autóján van fent szuperlágy, mindenki más a lágy keverékeken autózik.

Zárulni látszik az olló az élmezőnyben: Rosberg lassan megérkezik Hamilton nyakára, de lépésről lépésre faragnak a hátrányukból a Red Bullok is.

Spórolás vagy bajban a Mercedesek? Amióta a lágy abroncsok vannak fent, Ricciardo csaknem egy másodperccel gyorsabb az élen álló párosnál...

Folyamatosan csökken a Mercedesek előnye az élen: Ricciardo már öt másodpercen belül Rosberghez képest.

Vettel begyűjtötte az első striguláját: szélesen vette a 11-es kanyart. Az erre a hétvégére meghozott szabályok értelmében a negyedik kihágás után automatikusan áthajtásos büntetést kap a vétkező pilóta.

Nem maradtunk közepes keverékű abroncs nélkül sem: Felipe Massa autójára az itteni legkeményebb összetételű gumi került fel a brazil első kiállása során.

A nagy gumimágus Perez Force Indiájára is a közepesek kerültek fel: ők ketten megpróbálkoznak az egykiállásos taktikával?

Megvan a verseny második áthajtásos büntetése: Danyiil Kvjatot szankcionálták, amiért az orosz a boksz bejáratánál átlépte a megengedett sebességhatárt.

Raikkönen teljesen más taktikán: a lágyon induló finn Ferrarijára a szuperlágy gumik kerültek fel. A 2007-es vb-győztes Fernando Alonso mögött, a hetedik helyen tért vissza a pályára.

A teljes mezőny túljutott az első kerékcserén, íme, az állás:

És már nem is érvényes az első bejegyzés: Raikkönen bemutatta a verseny (talán első?) igazi előzését Alonsóval szemben, ezzel a finn feljött a hatodik pozícióba.

Hamiltonnak közölték, hogy elképzelhető, hogy Rosberget hozzák majd előbb a második kerékcserére Ricciardo fenyegetése miatt - ez értelemszerűen nem tetszett a britnek.

És Ricciardo jött is a bokszba! Na most vajon mit lép a Mercedes? Rajta veszít-e valamelyik pilótájuk? Nem túl nagyok a különbségek az élen álló trió esetén.

Nem jött sem Hamilton, sem Rosberg. Ricciardón a világ szeme: sikerülhet-e az ausztrál elévágási kísérlete?

Videón Raikkönen előzése Alonso ellen:

 

Úgy tűnik, a Mercedes nem reagál a Red Bull lépésére: Hamilton és Rosberg ragaszkodik a kétkiállásos taktikához, míg elképzelhető, hogy Ricciardón harmadszor is kereket kell cserélnie.

Megvan az első strigulája Verstappennek is a pályaelhagyások miatt. A holland közben szintén megejtette második kerékcseréjét.

Közel egy óra elteltével az állás - Vettel a harmadik helyen Ricciardo cseréje után, mind a 22 pilóta versenyben van még.

Helycsere a bokszban: Nico Hülkenberg kerékcseréje nem sikerült tökéletesen a Force Indiánál, így a vele egyszerre kiálló Jolyon Palmer átlépte őt a Renault-val. A német és a brit a 12-13. helyeken halad jelen pillanatban.

Hamilton és Vettel is a bokszban: ezzel Rosberg vette át a vezetést - vélhetően ideiglenesen -, míg Ricciardo visszavette a harmadik pozíciót, sőt a Ferrari négyszeres világbajnokát még az eltérő stratégián lévő Raikkönen is átlépte.

Egy körrel később Rosberg is megérkezett: a világbajnoki pontversenyt egyelőre vezető német simán visszajött a második helyre.

A Mercedesek cseréje tökéletesen sikerült, Sergio Pereznél ellenben volt egy kis félreértés: a Force India szerelői szemlátomást nem is számítottak a mexikói érkezésére...

Raikkönen lehet az igazán nagy kérdés az élmezőny tagjai közül: a jelenleg szuperlágyakon köröző ferraris eltérő stratégiával áll jelenleg a negyedik helyen. Vajon meddig juthat a 14. pozícióból startoló finn?

Ráadásul Raikkönené jelen pillanatban a leggyorsabb kör! Tartogat még valami meglepetést a korelnök?

De azért valljuk be: láttunk már ennél körömlerágósabb Magyar Nagydíjat is az előző években...

Perez a csapatát vonta felelősségre a rettenetesen elrontott bokszkiállás miatt, míg Vettel szokásához híven a kék zászlókat hiányolta a rádión.

Jolyon Palmer látogatta meg a 4-es kanyar bukóterét egy megforgást követően. A brit megúszta a fallal való találkozást.

Megvan a második strigula is Verstappennél - igaz, a Red Bull pilótája szerint annyira szélesen fordult a 4-esben, hogy azzal már nemhogy nem nyert időt, hanem sokat veszített.

Raikkönen is bent járt másodjára a bokszban, s újfent szuperlágyat kapott.

Hoppá! Hirtelen elfogyott Hamilton előnye: a háromszoros világbajnok rengeteg időt veszített Gutierrez lekörözésénél, így Rosberg egy másodpercen belülre került hozzá. A Haas mexikóiját vizsgálni is kezdték a kék zászlók figyelmen kívül hagyása miatt.

A legnagyobb csata jelenleg az ötödik helyért zajlik Verstappen és az őt utolérő Raikkönen között.

Ez még érdekes csata lehet a holland és a finn között: a ferraris a verseny korábbi szakaszában kivédekezte ellenfele támadásait, vajon ez fordítva is sikerülni fog?

És összeértek! Verstappen keményen védekezett a 2-es kanyar előtti féktávon, így Raikkönen hátulról nekikoccant a Red Bullnak.

Egy apró darab le is tört Raikkönen első szárnyából. A finn szerint szabálytalanul védezekett Verstappen: kétszer váltott irányt a féktáv előtt.

Közben Gutierrez megkapta a jól megérdemelt öt másodperces büntetést Hamilton feltartásáért.

Íme, az iménti incidens Verstappen és Raikkönen között. Tényleg szabálytalan volt a holland?

 

Ez a csata még nem ért véget: Raikkönen folyamatosan ott lohol a Red Bull sarkában. Idén már nem először találnak egymásra: Barcelonában és Spielbergben is emlékezetes csatát vívtak egymással.

Közben Hamilton és Rosberg között is egy másodpercen belül a differencia! Lesz-e még vajon valami fordulat a végén?

Itt a magyarázat a Mercedesek közelségére: Hamilton vétette el egy ízben a 12-es kanyar féktávját, ezért esett rá kollégája.

Közben megvan az első kiesőnk is: a futam elején is szenvedő Button adta fel idejekorán a küzdelmet. Már csak öt kör a leintésig.

Egyelőre sem Rosberg nem tud közelebb kerülni Hamiltonhoz, sem Raikkönen nem tudja már teljes elánnal támadni Verstappent.

Közben egyébként Vettel is megérkezett Ricciardóra a harmadik-negyedik helyen. Már csak két kör.

Majdnem megtörtént a második összeérés Verstappen és Raikkönen között: ezúttal az 1-es kanyar féktávján került nagyon közel egymáshoz a Red Bull és a Ferrari!

És vége: Lewis Hamilton megnyerte a Magyar Nagydíjat, pályafutása során ötödik alkalommal, ezzel a legsikeresebb versenyző lett a Hungaroringen! Ráadásul a brit át is vette a vezetést a pontversenyben a mögötte célba érő Nico Rosbergtől.

A dobogó alsó fokán Ricciardo végzett, visszaverve Vettel támadásait, ahogy Verstappen is maga mögött tartotta Raikkönent. Ezzel egy pontra csökkent a különbség a Ferrari és a Red Bull között a konstruktőri tabellán.

Alonso ugyan már kört kapott, de behozta a McLarent a hetedik helyen, a top10-et pedig Sainz, Bottas és Hülkenberg zárta.

Ez gyors volt: már ki is került Hamilton képe a győztesek folyosójára a Hungaroringen. Valaki előre tudta volna a végeredményt? 

Miközben zajlik a díjátadó, íme a második csörte Verstappen és Raikkönen között:

 

Íme a teljes végeredmény:

Hamilton a győztesnek járó Herendivel a dobogó tetején:

Hamilton szerint minden évben varázslatos a közönség, a futam pedig a rajtnál dőlt el. Rosberg is hasonló álláspontra helyezkedett a pódiumceremónia során készült interjú során.

Ezzel pedig véget ért élő közvetítésünk is a 31. Formula-1-es Magyar Nagydíjról. Köszönjük szépen mindenkinek a figyelmét!