DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

A Haas is lehetőséget lát az új szabályokban

Az F1-be idén beszálló amerikai istálló szerint a Mercedes példája igazolja, hogy aki előnyre tesz szert egy új éra elején, azt a következő években is nehéz befogni, így már ők is 2017-re figyelnek.

A Haas F1 Team a 2016-os évad elején csatlakozott a Formula-1-es mezőnyhöz, s az első futamokon meglepően erősen teljesítettek: főként Romain Grosjean révén okoztak komoly meglepetéseket, mikor a bőven a pontszerző zónán belül értek célba. A biztató eredmények ellenére azonban az amerikai istálló is úgy döntött, hogy mostantól inkább a következő szezonra koncentrálnak – Günther Steiner azt is elárulta, miért:

Haas_Baku_DPPI



„A szélcsatornában fejlesztünk, ahogy szerintem mindenki más is teszi, de mi már elsősorban 2017-re fókuszálunk” – idézi a főnököt a Motorsport.com. „Már nem a 2016-os fejlesztések jelentik a fő fókuszt. Ennyit tudtunk tenni idén, és szerintem így is jobban teljesítettünk, mint arra bárki is számított, szóval itt az ideje a következő évre, 2017-re figyelnünk.”

„Az idei autó számára már csak 12 verseny van hátra, a jövő évi szabályok viszont remélhetőleg legalább öt évre maradnak, így minél jobb lesz a kiindulási alapod, annál jobb” – mutatott rá Steiner. „Vegyük például a Mercedest: egy rakétával álltak elő az új szabályrendszer bevezetésekor, és máig nem tudta senki utolérni őket. Mindenki közeledik, de igazán nagy előrelépést nehéz elérni, mivel korlátozott a szélcsatornában eltölthető idő. Azért koncentrálunk a jövő évre, mert az nem csak 2017-et határozhatja meg, hanem a következő öt évet is.”

Persze azért az idei fejlesztésekkel sem állnak le teljesen a Haasnál. Egyrészt a Brit Nagydíjtól megkapják a Ferrari továbbfejlesztett turbóját, amelytől jelentős előrelépést várnak, másrészt a nyári szünet után pár apróbb aerodinamikai újítást is bevethetnek, többek között egy új első szárnyat is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: