DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

A rajongók egy csapásra megszeretik a 2017-es autókat?

A nagyobb sebesség önmagában nem jelent élvezetesebb F1-et, de ha a pilóták szívesebben vezetik a jövő évi autókat, az hatással lesz a rajongókra is – hangzik a McLaren-vezető jóslata.

A jövő évi Formula-1-es szabályváltozások jelentősen átrajzolják az autót képét is, a megnövekedett leszorítóerő és nagyobb abroncsok mind a köridőkön, mind a versenyzés színvonalán hivatottak javítani. A versenygépek külseje agresszívabbá válik – Eric Boullier, a McLaren versenyigazgatója úgy véli, mind az autókat, mind a megváltozott F1-et szeretni fogja a közönség.

„Úgy gondolom, helyes lépést fogunk megtenni, mivel a versenyzők jobban élvezik majd a vezetést. Emlékszem, hogy 10 évvel ezelőtt a GP2-ből F1-be átülő pilóták elámultak, azt mondták, ’váó’. Ez most kicsit hiányzik. Hogy visszaállítsuk, arra van szükség, hogy az autót nehezebb legyen vezetni, nagyobb leszorítóerő és kanyarsebesség álljon rendelkezésre” – magyarázta Boullier.



Az előbbi feltételeknek megfelelő új szabályok pedig dominóhatást indítanak majd be: „A versenyzők jobban fogják élvezni, ha pedig nekik jobban tetszik, akkor a rajongóknak is jobban fog.”

„Az igaz, hogy a sebességben való különbség nem lesz érzékelhető” – ért egyet a McLaren szakembere azokkal, akik szerint hiába öt másodperccel gyorsabbak az autók, a köridőjavulás önmagában nem jelent nagyobb látványosságot. „Az a tény azonban, hogy a versenyzők boldogabbak és többet támadhatnak, több kerék kerék elleni versenyzést eredményez. Így a rajongókat is boldogabbá lehet tenni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: