DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Az F1 100 fejese, 2. - Akik nélkül nem működne

Versenyzők, cégvezetők és a háttérben fontos feladatot ellátó szakemberek egyaránt jutottak a középmezőnybe a Formula-1 100 legbefolyásosabb személyét felsorakoztató listán.

A 100-61. helyezettek sorrendje itt elérhető

60. Ken Allen (A DHL elnök-vezérigazgatója; 61 éves)

A lassan egy évtizede az F1 logisztikai partnereként ténykedő vállalat vezetője.

 

59. Alejandro Soberon Kuri (A Mexikói Nagydíjat szervező cég elnöke; 56 éves)

A CIE szórakoztatóipari vállalat első embereként ő tárgyal a FOM-mal a Mexikói Nagydíjról, miközben Carlos Slim támogatását élvezi.

 

58. Monisha Kaltenborn (A Sauber csapatvezetője; 45 éves)

A svájci istálló útját igazgatja idestova fél évtizede, próbálva átsegíteni a csapatot a pénzügyileg nehéz időszakon. Claire Williamshez hasonlóan ő is remekül megállja a helyét ebben a férfiak által dominált sportban.

 

57. David Coulthard (Korábbi versenyző, nagykövet, kommentátor; 45 éves)

Nagy tiszteletben álló, sokrétű karakter, aki továbbra sem szakadt el az F1-es paddocktól. Több F1-es szponzornak, így a UBS-nek, a Mercedesnek, a Hiltonnak és a Hugo Bossnak is partnere. A brit F1-es közvetítés csatornaváltása során ő is átnyergelt a BBC-től a Channel 4-ra.

 

56. Ian Holmes (A FOM médiajogi részlegének vezetője)

A Formula One Management egyik alapembere. Ő tartja a kapcsolatot az F1-es közvetítőcsatornákkal, és a sugárzási jogok eladásánál is tárgyal.

Dppi_00116005_083



55. Fernando Alonso (A McLaren versenyzője; 34 éves)

Sokan a jelenlegi mezőny legjobb pilótájának tartják, noha karrierje során többször került vitás szituációkba, és az utóbbi időben a csapatváltásokkal is mellényúlt.

 

54. Attila Dogudan (A Paddock Clubot vezető Do&Co igazgatója; 56 éves)

A Paddock Club ügyeit intézi, amely 1992 óta fogadja az exkluzív vendégeket a versenyhétvégék során.

 

53. Ana Botín-Sanz (A Santander ügyvezető igazgatója; 55 éves)

Apja halála után vette át a vezetői posztot a cégnél, amely a FOM mellett a Ferrarival és a McLarennel is együttműködik.

 

52. Hermann Tilke (A Tilke GmbH pályatervező cég elnöke; 61 éves)

Továbbra is az ő cége a legnépszerűbb választás, ha valaki F1-es pálya építésében gondolkodik. Tilke kezei alól kerültek ki az utóbbi évtized legmodernebb létesítményei.

 

51. Alan Kelly (Az ExxonMobil elnöke; 40 éves)

A cég a McLaren-Honda partnere, noha a csapattal való kapcsolatot a motorsportért felelős igazgató, Kai Decker ápolja.

 

50. James Allison (A Ferrari technikai igazgatója; 48 éves)

Az F1 egyik legjobb műszaki szakemberének tartják. Második periódusát tölti a csapatnál, korábban Enstone-ban is sikereket ért el.

 

49. Zak Brown (Az F1-es szponzorok felhajtója; 44 éves)

Jelenleg azon hat személy között tartják őt számon, akik a legnagyobb eséllyel pályáznak arra, hogy idővel átvegyék Bernie Ecclestone helyét a FOM élén. Ő és cége, a JMI több szponzort szerzett a sportnak az elmúlt évtizedben, mint bárki más.

 

48. Justin King (A Manor elnöke; 55 éves)

Az ő neve is felmerült Ecclestone utódjaként, hiszen a Saintsbury’s vezetőjeként komoly üzleti sikereket ért már el életében. Tavaly vette át az irányítást az F1-es csapatnál, miközben fia, Jordan a GP2-ben versenyez.

 

47. Robin Fenwick (A Right Formula ügynökség alapítója; 35 éves)

A sport egyik leggyorsabban növekvő specializált ügynökségét vezeti. Közreműködésének köszönhetően kötelezték el magukat az F1 mellett olyan nagyvállalatok, mint a Pirelli, a Red Bull, a Sky Sports vagy a Hilton.

 

46. John Abbott (A Royal Dutch Shell igazgatója; 56 éves)

A Shell évtizedek óta partnerséget ápol a Ferrarival és a FOM-mal. Az F1-es ügyeket napi szinten nem Abbott, hanem Annie Kennedy intézi.

 

45. Günther Steiner (A Haas csapatvezetője; 51 éves)

Komoly tapasztalata van már versenycsapatok menedzselésében, hiszen korábban az F1-ben a Jaguarnál és a Red Bullnál, valamint a WRC-ben a Fordnál is dolgozott.

 Dppi_00110008_467

44. Sir Jackie Stewart (Háromszoros bajnok, a Rolex nagykövete; 76 éves)

Noha autóversenyzői korszaka már évtizedekkel ezelőtt véget ért, máig az F1 sűrűjében lubickol. Több márka tanácsadójaként ténykedik, Ecclestone-nal pedig idestova fél évszázados ismertséget ápol.

 

43. Vinod Kumar (A Tata Communications ügyvezető igazgatója; 51 éves)

Fontos technikai partnere a FOM-nak és a Mercedesnek. F1-es munkáját a sport üzleti ügyeivel megbízott Mahul Kapadia segíti.

 

42. Nico Rosberg (A Mercedes versenyzője; 30 éves)

A nehézkesebb 2015-ös bajnoki hadjárat után 2016-ot kitűnő formában kezdte, egyesek szerint az idei lehet az utolsó igazi esélye a vb-cím megszerzésére.

 

41. Yusuke Hasegawa (A Honda motorsportrészlegének vezetője)

A Honda korábbi F1-es éveiből is rendelkezik már tapasztalatokkal, de Yasuhisha Arai helyetteseként új kihívásokkal és minden korábbinál nehezebb helyzettel kell megküzdenie a McLaren oldalán.

 

40. Sebastian Vettel (A Ferrari versenyzője, a GPDA igazgatója; 28 éves)

Négyszeres bajnok, aki a sport leghíresebb csapatánál vezet és a pilóták képviseletében is gyakran felszólal. Éveken át sikerei ellenére is kritikákat kapott karaktere, de mióta vörös színbe bújt, neki is sikerült megújulnia.

 

39. Michael Diekmann (Az Allianz ügyvezető igazgatója; 61 éves)

A biztosítóvállalat partnere a Mercedesnek és a FOM-nak is - utóbbiak oldalán a biztonsági autó segítségével hirdetik magukat.

 

38. Ahmed bin Saeed Al-Maktoum sejk (Az Emirates elnök-vezérigazgatója; 57 éves)

A cég a FOM egyik fő támogatójaként rengeteg megjelenést kap a képernyőkön.

 

37. Lewis Hamilton (A Mercedes versenyzője; 31 éves)

Kétségtelenül a paddock legeladhatóbb versenyzője. Magánéletét is előszeretettel osztja meg a világgal, így a média is sokat foglalkozik vele, ami a szélesebb képet nézve a sportnak is jót tesz.

 Dppi_07215027_061

36. Takahiro Hachigo (A Honda ügyvezető igazgatója)

Ő mondta ki a végszót abban a döntésben, hogy a Honda visszatérjen a Formula-1-be 2015-ben. Bár a motorfejlesztésben a vártnál nagyobb kihívásokkal találták szembe magukat, csak idő kérdése, hogy mikor jutnak vissza a csúcsra.

 

35. Mansour Ojjeh (A McLaren társtulajdonosa; 64 éves)

Évtizedek óta tagja a McLaren családnak. Üzleti sikerei és a bahreini befektetőkkel való szoros kapcsolata révén a háttérben rengeteget tesz a csapatért.

 

34. Axel A. Weber (A UBS igazgatótanácsának elnöke; 59 éves)

Ő adta áldását az F1-gyel való együttműködésre néhány évvel ezelőtt - jelenleg a FOM, a Mercedes és a Paddock Club támogatója a UBS.

 

33. Jean-Frederic Dufour (A Rolex ügyvezető igazgatója)

Az F1 számára komoly fegyvertény, hogy 2014-től a maguk oldalára állították a luxusóra-gyártó céget. A logókat senki nem tudja figyelmek kívül hagyni a pályák körül vagy a fűre vetített digitális reklámokon.

 

32. Stephen Fitzpatrick (A Manor tulajdonosa; 38 éves)

Sikeres ír üzletember, aki viszonylag új a sportban. Egyúttal az Ovo energiaital is a fennhatósága alá tartozik.

 

31. Andy Cowell (A Mercedes motorrészlegének vezetője; 47 éves)

A háttérben óriási szerepe volt az F1 jelenlegi erősorrendjének kialakulásában, hiszen a Mercedes máig a mezőny legerősebb hajtásláncának számít.

 

30. Gene Haas (A Haas tulajdonosa; 63 éves)

Bár az F1-ben új szereplő, a motorsportban hosszú tapasztalatra tekinthet vissza NASCAR-csapata révén. Egy okos húzással a Ferrarival kötött szoros technikai partnerséget, így autói azonnal a középmezőnyben kezdtek.

 Dppi_00116003_143

29. Jonathan Neale (A McLaren Group műveleti igazgatója; 53 éves)

Keveset szerepel a rivaldafényben, de annál többet tett a csapatért a gyárban és a szponzorok felhajtásával. A versenycsapattól immár a McLaren Csoport élére helyezték át.

 

28. Datuk Wan Zilkiflee (A Petronas elnök-vezérigazgatója; 55 éves)

Napjainkban egyre kevesebb csapat rendelkezik névadó szponzorral, ő viszont képes volt ilyen megállapodást kötni a Mercedesszel. Emellett a Malajziai Nagydíj főtámogatói is.

 

27. Pasquale Lattuneddu (A FOM műveleti vezetője; 50 éves)

Képletesen szólva ő őrzi az F1 kapuit Ecclestone számára. Ő dönt arról, hogy ki teheti be a lábát a paddockba, de a már bent lévők között egy népszerű figura.  

 

26. Jerome Stoll (A Renault Sport elnöke; 62 éves)

Új arc a sportban, de azonnal igen előkelő helyre ugrott a listán, hiszen a Renault Sport elnökévé választották márciusban, a gyártó pedig most tért vissza teljes erővel az F1-es színtérre.

 

25. Sacha Woodward-Hill (A FOM jogi képviselője)

Ecclestone őt látná legszívesebben saját utódjaként, amire ugyan kicsi az esély, de Sacha valóban nélkülözhetetlen munkát lát el a FOM oldalán az F1 körforgásának egyik legfontosabb hölgytagjaként.

 

24. Mike O'Driscoll (A Williams ügyvezető igazgatója; 60 éves)

Háttérbe húzódó, de nagy tekintéllyel rendelkező figura a csapatnál. Korábban az Aston Martin, a Land Rover és a Jaguar és a Tata képviseletében is dolgozott.

 

23. Dr. Helmut Marko (A Red Bull tanácsadója; 73 éves)

A Red Bull Racing motorsportokban végzett munkásságának alapvető figurája, hiszen ő felügyeli a csapat nevelőprogramját.

 

22. Salman bin Hamad bin Isa Al Khalifa (Bahrein koronahercege)

Sokat tesz azért, hogy a Bahreini Nagydíj a naptárban maradjon, emellett pedig a McLaren Csoport részvényese is.

 

21. Paul Hembery (A Pirelli sportigazgatója; 50 éves)

A sport kizárólagos gumiszállítójának F1-es vezetője, aki a botrányszagú helyzetekben is képes megőrizni a higgadtságát és minden érintett fél álláspontját megérteni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: