DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 19. vasárnap
F1

Ferrari: Nem a stratégián múlt a győzelmünk

Kimi Raikkönen csak néhány tizeddel maradt le az elsőségről az F1-es Spanyol Nagydíjon, a csapatfőnök pedig rámutatott, miért nem sikerült a finnek megelőznie Max Verstappent.

A vasárnap Max Verstappen történelmi sikeréről szólt – a holland minden idők legfiatalabb futamgyőztese lett a Formula-1-ben –, ám csupán néhány tizedmásodpercen múlt, hogy Kimi Raikkönen nem lopta el a show-t. A 2007-es világbajnok legutóbb a három évvel ezelőtti ausztrál szezonnyitón tudott diadalmaskodni, így az ő sikere is nagyot szólt volna, ám a finn nem bírt a Red Bull ifjoncával. Sokak szerint a Ferrari ismét rosszul taktikázott Barcelonában, ám Maurizio Arrivabene szerint nem ezen úszott el a győzelmük:

Raikkönen_Barcelona_Ferrari



„Ha megcseréltük volna a stratégiákat, akkor minden valószínűség szerint Sebastian került volna ugyanabba a helyzetbe, mint Kimi” – nyilatkozta a csapatfőnök az Autosport.com hasábjain. „Nem a taktika jelentette a problémát, hanem az, ami már az időmérőn is: nem voltunk elég jók a pálya utolsó szakaszán, a lassú kanyarokban. Ezen a részen nyert időt a Red Bull, Kimi pedig már nem tudta újra utolérni a célegyenes végéig. Szóval a kérdés nem a stratégia helyessége, hanem az, hogy miért voltunk ennyire nagyon lassúak a pálya utolsó szakaszán.”

Arrivabene szerint Raikkönen a második hely ellenére – egyébként a finn már az összetettben is ezt a pozíciót foglalja el – is remekül teljesített Katalóniában: „Véleményem szerint fantasztikus versenye volt Kiminek. Kár érte, hogy nem voltunk elég jók a pálya végén ahhoz, hogy lehetősége legyen meg is nyerni a futamot.”

A ferraris főnök nem felejtett el gratulálni Verstapennek sem, de azért hozzátette, hogy az ő pocsék szombati eredményük is közrejátszott a 18 éves holland győzelmében: „Gratulálok Maxnek, nagyon-nagyon jó versenyt futott. Viszont a gyenge időmérős teljesítményünknek köszönhetően nagyon nehéz helyzetben találtuk magunkat, így elszalasztottunk egy lehetőséget arra, hogy nyerjünk. Ha pedig a Mercedesek nem ütköztek volna, nagy bajban lettünk volna.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: