DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

A svájci frank árfolyama tolt ki a Sauberrel

A Sauber csapatmenedzsere némi betekintést adott abba, hogy miből eredeztethetőek az istálló pénzügyi baja. Elmondása szerint a gondok fő okozója az, hogy Svájcban van a főhadiszállásuk.

Miközben újabb hírek érkeznek arról, hogy február és március után az áprilisi fizetések is késnek a Sauber személyzete számára, az F1 világa továbbra is aggódik a privát istálló jövőjét illetően, hiszen már az elmúlt hetekben is napvilágot láttak olyan információk, miszerint az idei szezon teljesítése sem biztosított számukra.

A találgatásokra reagálva Szocsiban az istálló menedzsere, Beat Zehnder beszélt arról, hogy miből is fakadnak anyagi problémáik, és egyik fő okként az árfolyamváltozásokat emelte ki.

hinwil



„Pénzügyi nehézségeink vannak, ami nem is titok, de szerintem az a fontos, hogy még mindig itt vagyunk. Keményen dolgozunk azért, hogy minden problémát megoldjunk, ami nem lesz egyszerű. Idén óriásira nőtt az éves költségvetés, amit nem lehet csupán a szponzoroktól és a Bernie-től kapott pénzből fedezni” - mutatott rá.

„Ráadásul 2007-ben egy dollár még 1,5 svájci frankot ért, ma azonban már közel azonos az értékük. Ezt azt jelenti, hogy a dollárban kapott bevételünk immár 50%-kal kevesebbet ér.”

A Saubertől több mérnök is távozott az elmúlt időszakban, és Zehnder szerint az is hátrányosan érinti őket, hogy az istálló főhadiszállása a mezőny nagy részével ellentétben nem az angliai „Motorsport Völgyben” található, ahol jóval könnyebben válogathatnának a szakemberek közül.

„Az F1-es személyzet, a technikusok, a szerelők szinte mind az Egyesült Királyságban csoportosulnak. Nekünk Svájcban kicsi a merítési lehetőségünk, szóval egy motorsport-csapat számára nem ez a legjobb hely - persze attól még csodálatos ott élni” - mondta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: