DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Ricciardo: A szélvédő mögött más a motorhang

Daniel Ricciardo szerint tiszteletlenségre vallana az F1 részéről, ha az elmúlt évek balesetei után nem tenne lépéseket a versenyzők fejének jobb védelme érdekében.

Az ausztrál pilóta részletesen véleményezte a Red Bull által az autóra egy kör erejéig felszerelt aeroscreent, miután a pénteki első szabadedzés kezdetén kipróbálta azt a pályán. Elmondása szerint több tekintetben is új tapasztalatnak számított, hogy felkerült egy elem a szeme elé.

Dppi_00116004_225



„Különös érzés volt az aeroscreennel szerelt autóval körözni, hiszen nem csapódott rám a szél, és a motorhang is másmilyennek tűnt. A kilátás nagyon jó, az első benyomások szerint tehát rendben van az elem, vezethető vele az autó. A tartóoszlopai nagyjából ott vannak, ahol a visszapillantó tükrök is, szóval azt sem mondanám, hogy jobban korlátozta volna a térlátásomat” - mondta Ricciardo a Red Bull közleményében.

„Már egy ideje folyik a párbeszéd a nyitott pilótafülkékről, ami érthető. Jó lenne persze úgy hagyni mindent, ahogy jelenleg is van, de az utóbbi időben történt balesetek fényében szerintem kicsit tiszteletlenség is lenne, ha nem mérnénk fel ezeket a lehetőségeket. Az a terv, hogy más pályán is kipróbáljuk majd, amely az ittenitől eltérő viszonyokkal rendelkezik, ahol nagyobbak a szintkülönbségek, vagy esetleg egy esti versenyhelyszínen. Azt még érdekes lenne látni, hogy a mesterséges világítás mennyire tükröződne vissza erről a szélvédőről.”

Nem kizárt, hogy a halo és az aeroscreen után az FIA és a csapatok új megoldásokat is kipróbálnak majd, hogy a lehető leghatékonyabb fejvédő elemet szerelhessék fel a pilótafülke köré, a tervek szerint már 2017-től.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: