DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Homlokegyenest eltér Alonso és Hamilton véleménye a fejvédelemről

Fernando Alonso azt mondja, nincs szükség hősökre a mai F1-ben, így nem szabad, hogy a sport félelmetes mivoltának megőrzése akadályozza a pilóták fejvédelmére szolgáló eszköz bevezetését.

A McLaren spanyoljának véleménye érdekes kontrasztban áll Lewis Hamilton csütörtökön megfogalmazott álláspontjával, aki amiatt ítéli el mindenféle fejvédő elem használatát, mert az minimálisra csökkentené a Formula-1 veszélyeit, így pedig a sport kevésbé maradna vonzó a nézők számára, akik jelenleg hősként tekintenek a komoly kockázatokat vállaló versenyzőkre.

Alonso szerint azonban az „F1-es hősök” szerepe túl van magyarázva, szerinte ez nem indok arra, hogy a sport fittyet hányjon a biztonságra, és véleményében mintha közvetlenül Hamilton meglátására reagált volna.

Dppi_00116004_034



„Szerintem a biztonság miatt muszáj bevezetnünk. Jelenleg nincs szüksége hősökre a sportnak. Számos balesetet láthattunk példaként az elmúlt pár évben. Bizonyára az F1-ben és más kategóriában történt halálesetek mindegyike fejsérülésből származott. Semmi szükség arra, hogy bárki is megsérüljön a jövőben, amikor itt van a megoldás a kezünkben. Úgy tűnik legalábbis, hogy van megoldás, vezessük hát be!” - nyilatkozta a Motorsportnak.

A spanyolt az sem érdekli igazán, hogy az eddig bemutatott kétféle fejvédelem valamelyike, vagy egy harmadik változat lesz-e végül a befutó, hiszen a lényeg az, hogy legyen valami a feje előtt, lehetőleg minél hamarabb.

„Bíznunk kell az FIA döntésében. Nekik minden adat rendelkezésükre áll arról, hogy melyik megoldás a jobb, kényelmesebb és biztonságosabb. Rengeteg tényezőt figyelembe kell venni, ezekre pedig nekünk nincs ráhatásunk” - érvelt Alonso. „Kívülről nézve talán a Red Bull megoldása egy kicsit esztétikusabban mutat, de az FIA fogja megmondani, hogy melyik a legjobb. Remélem azonban, hogy további változatokkal is kísérletezni fognak, hiszen fontos, hogy tényleg a leghatékonyabbat találjuk meg. Viszont ez tényleg egy szükséges elem, ami remélhetőleg már a következő évtől érkezik.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: