DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 12. vasárnap
F1

Nincs közös a Red Bullban és Toro Rossóban

A juniorcsapat műszaki főnöke állítja, fogalma sincs, hogyan működik a Red Bull autója: mióta Ferrari-motort használnak Renault helyett, semmiféle technikai kapcsolat nincs a két istálló közt.

A Ferrarival partneri együttműködésben levő Haas miatt sok szó esik idén az egymást segítő csapatokról: a legtöbb rivális nem helyesli a Scuderia és újonc közti szoros köteléket. A Red Bull és Toro Rosso egymás testvércsapatai közös tulajdonossal, utóbbi fő célja az előbbi alakulat versenyzőinek kinevelése, mégis nagyon csekély a technikai kapcsolat köztük, főleg, mióta különböző erőforrást használnak, árulta el a Toro Rosso műszaki vezetője.



„Bizonyos területeken szinergia volt, 2014-ben például ugyanazt a motort, sebességváltó-részeket és hidraulikát használtuk” – mondta James Key a német Auto Motor und Sport lapnak, rámutatva, hogy azóta ez az együttműködés már a múlté: „Az autóink koncepciója teljesen eltér. A szabályok megkívánják, hogy minden csapat a saját aerodinamikáját használja, ez pedig meghatározza az autó többi részét. A motorunk is különbözik, így nagyon kicsi az átfedés a két kocsi között.”

Key állítja, semmiféle belátása nincs a Red Bull központjában folyó munkába – ami egyébként Angliában található, míg a Toro Rosso székhelye az olaszországi Faenza. „Nem tudom, mit csinál a Red Bull, például elképzelésem sincs, hogyan működik az első szárnyuk. Logikus volt, hogy az autók filozófiája eltávolodott egymástól. Már ránézésre megállapítható, hogy két teljesen különböző autóról van szó.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: