DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Wurz: A funkció a fontos, nem a szépség

Az F1-es pilóták érdekvédelmi szövetségének vezetője szerint a halo bevezetéséről szóló döntésnél elsősorban a versenyzők biztonságát kell szem előtt tartani. Idővel persze javíthatnak a kinézetén is.

Meglehetősen felemás fogadtatásban részesült az úgynevezett „glória”, amikor a Ferrari a második barcelonai teszt során először élesben is kipróbálta azt. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint ez a változat kap majd zöld jelzést az FIA-tól, hogy bevezessék 2017-ben a versenyzők fejének védelme érdekében, a kritikus hangok szerint azonban az újítás rondává teszi az F1-es autókat. Alexander Wurz, a GPDA elnöke azonban úgy véli, nem ez az elsődleges szempont a halo bevezetésénél:

halo_dppi



„Ha azt kérdezik tőlem, hogy szép-e a halo, a válaszom: nem. Viszont ha az a kérdés, hogy funkcióját tekintve ezt lenne-e helyes bevezetni, akkor a válaszom igen, és a legtöbb pilóta ugyanezt gondolja” – nyilatkozta Wurz az Autosportnak. „Legalábbis amikor arról szavaztak, hogy kell-e tenni lépéseket ebbe az irányba, akkor mindenki egyöntetűen igennel voksolt. És most én is a funkciójáról beszélek, nem pedig a szépségéről. Azon már lehet vitatkozni, hogy mi szép és mi nem az.”

„Amikor a halóról vagy bármiféle fejvédelemről beszélünk, elsősorban azt szeretnénk, hogy az a szerencsétlen, aki felé repülne egy tárgy, a legnagyobb esélyekkel rendelkezzen a túlélésre. Ez nem fog semmit levonni a pilóták bátorságából vagy képességeiből” – tette hozzá az osztrák ex-F1-es.

Wurz azt is megjegyezte, hogy bár most elsősorban a glória funkciójával foglalkoznak, a sikeres bevezetés esetén később a külső megjelenésen is megpróbálhatnak javítani: „Biztos vagyok benne, hogy nem ilyen lesz a végső változás. Lesznek fejlesztések. Két-három éven belül jobban nézhet ki, s talán négy esztendő elteltével egyenesen gyönyörűnek fogjuk majd találni” – vélekedett a korábbi pilóta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: