DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 12. vasárnap
F1

Ecclestone: A versenyzőknek csak a szájuk jár

Az F1 első embere igen éles szavakat használt a közelmúltban nyílt levelet író versenyzőkkel szemben. Szerinte a pilóták csak azt mondják, amire a csapatuk utasítja őket – Vettelnek is odaszólt.

Miután az Ausztrál Nagydíjat követően a pilóták szövetsége, a GPDA nyílt levelet fogalmazott meg, melyben a Formula-1 jelenlegi működése ellen emeltek szót, úgy tűnt, Bernie Ecclestone szimpatizál a versenyzőkkel: legalábbis saját, iróniát nem nélkülöző válaszlevelében elismerte, „abban az állításban igazatok van, hogy a sport döntéshozási folyamata rosszul felépített és idejétmúlt.” Bahreinben viszont Ecclestone kimutatta foga fehérjét, és erős szavakat használt a pilótákkal szemben.

„Mondhatnak azt, amit akarnak. Csinálni nem tudnak semmit. Van egy véleményük, ami mindenkinek lehet” – idézi Ecclestone-t a motorsport.com. A 85 éves üzletember egyenesen úgy gondolja, a szavakat az istállók adják a pilóták szájába: „Ez rájuk tartozik, a csapatukkal kell megbeszélni, mivel a csapatok azok, akiknek hangjuk van. Ők csak azt mondják, amire a csapat utasítja őket. Úgy gondolják, így a jobb, mert az emberek, a média így inkább meghallgatja őket. A versenyzőknek semmiféle hatalmuk nincsen, csak véleményük.”



Mikor azt a kérdést tették fel Ecclestone-nak, a versenyzők csak a szájukat jártatják, így felelt: „Néhányan igen.” Mikor viszont kérték, nevezze meg ezeket a szájhősöket, azt mondta: „Azok, akik azok.”

Mikor Sebastian Vettel jégkrémes hasonlatáról kérdezték – a német szerint az F1 vaníliafagyit próbál eladni, miközben csokira van kereslet –, cinikus választ adott: „Valószínűleg igaza van… De mit gondolnak, meg fogja nyerni ezt a versenyt? A főnökének kellene mondania ugyanezt. Már jó pár éve van fagylaltboltjuk…”

Ecclestone mellé csatlakozott a rajtrács egy másik öregfiúja is, Niki Lauda, aki ugyancsak kétkedő hangnemet ütött meg. Szerinte a versenyzők levelét a GPDA vezetője, Alexander Wurz találta ki, és nem a kollektív véleményt képviseli. „Ez Wurz egyedül, garantálhatom. Lewis nem beszélhet, mint tudjátok. Wurz áll az egész mögött” – jelentette ki a háromszoros világbajnok.

Jenson Button – aki Wurzcal és Vettellel együtt aláírta a GPDA levelét – szintén felhozott egy javaslatot: egy versenyzőnek helyet kellene adni a sport jövőjéről döntő F1 Bizottságban. „Azt hiszem, valakinek kellene ülni a döntéshozók asztalánál. Jót tenne egy plusz vélemény, amely más hátteret tükröz. De ez nem feltétlenül szükséges” – mondta Button az NBC Sportsnak. A Telegraph lapnak hozzátette: „Egy egyén – vagy egy egyéni versenyző – sosem kritizálhat egy másik egyént a Formula-1-ben. Lehet, hogy a következő versenyen már nem lenne a rajtrácson!”

Mikor Ecclestone-t is szembesítették Button javaslatával, rövid és határozott választ adott. „Nem” – mondta arról, helyet adna-e egy pilótának az F1 Bizottságban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: