DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 17. szerda
F1

A Mercedes szól: Most se lesz jobb az időmérő

Senki ne reménykedjen abban, hogy a Bahreini Nagydíj kvalifikációja több izgalmat és kevesebb vitát fog generálni, mint amit Ausztráliában láttunk, hiszen ami két hete nem működött, attól most sem várhatunk csodát.

Sokak nagy megdöbbenésére a Melbourne-ben azonnal megbukott időmérős rendszer Bahreinre is érvényben marad, de nem azért, mert a csapatok azt remélnék, hogy a jelenlegi szabályozások mellett élvezetesebbé válhat ez a lebonyolítás, hanem egyszerűen azért, mert nem sikerült egyöntetűen elfogadniuk az azonnali módosítást.

Dppi_00116001_711



Az Ausztrál Nagydíj vasárnapján ugyan a csapatvezetők megegyeztek abban, hogy azonnal kukába kell dobni a Q3 utolsó perceit eseménytelenül hagyó új, „kieséses” rendszer, ám a következő napokban az FIA már nem kínálta fel ezt a lehetőséget a mezőnynek. A csapatok két opció közül választhattak: vagy megtartják a jelenlegi formátumot, vagy csupán a Q3-ra állnak át a tavalyi lebonyolításra. Ezen utóbbi öszvérmegoldást azonban a McLaren és a Red Bull nem fogadta el, így egybehangzó vélemény hiányában nem változhatott meg az időmérős szabály a szahíri hétvégére.

Az FIA és a csapatok Bahrein után újra összeülnek, hogy megoldást találjanak az F1 jelenlegi legégetőbb problémájára, és Toto Wolff szerint nem is feltétlenül baj, hogy nem kapkodták el a rendszer megváltoztatását, hiszen immár nem követhetnek el újabb hibát a döntéssel. Afelől viszont ne legyen kétségünk, hogy most szombaton is nevetségbe fog fulladni a kvalifikáció hajrája.

„A lenyűgözőnek nem nevezhető ausztráliai debütálása után ezen a hétvégén ismét az új időmérős rendszert fogjuk látni” - konstatálta a Mercedes ügyvezetője. „A csapatok egybehangzóan kifejezték véleményüket erről vasárnap Melbourne-ben, ami nem pozitív vélemény volt.”

„Ezzel a változtatással nem találtuk meg a megfelelő formátumot, és nehéz elképzelni, hogy Bahreinben ugyanez izgalmasabb lesz majd a rajongóknak. A sport minden lépését árgus szemekkel nézik a kritikusok, ezért óvatosan kell átgondolnunk mindent, hogy összehangolt, észszerű lépést tegyünk előre a jelenlegi helyzetünkből.”

„A rajongók szoros versenyzést akarnak látni, érthető szabálykeretek között a világ legjobb versenyzői és csapatai között - ebben a sorrendben. Nekünk pedig képesnek kell lennünk ezt megadni a lelátókon és a televíziók előtt ülők számára is.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: