DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Rosberg: A halo a helyes irány!

A Mercedes német versenyzője szerint mindig is lesznek olyanok, akik ellenzik a változásokat, de az utóbbi időben több életet is megmentett volna a 2017-ben az F1-ben bevezetni kívánt „glória”.

Az elmúlt hetekben két téma is komoly vitatémát szolgáltatott a Formula-1-es paddockban, amelyek némileg még a Barcelonában zajló teszteket is háttérbe szorították. Az egyik az időmérő edzések új lebonyolítási rendszere, amely ellen számos pilóta, többek között Lewis Hamilton vagy Sebastian Vettel is felemelte a szavát. Többen is azt kifogásolták, hogy az FIA nem konzultált kellő mértékben a versenyzőkkel: ezen a véleményen van Nico Rosberg is, aki ugyanakkor elismerte, hogy a héten már megtették az első lépéseket ebbe az irányba.

„Jó lenne, ha a jövőben minket, versenyzőket is jobban bevonnának” – nyilatkozta a Mercedes pilótája a motorsport.com hasábjain. „Már megtették ezt egyébként, hiszen néhány napja leültünk Charlie Whitinggal: minden pilótát meghívtak, hogy elmondhassuk a véleményünket. Szóval ez a helyes irány, hogy kicsit jobban bevonjanak minket a döntéshozatali folyamatokba.”

Raikkönen_halo_DPPI



„Így van csak értelme, elvégre mi 22-en tudjuk, mi a legjobb a sportágunknak, és lehetnek nagyszerű ötleteink” – folytatta Rosberg. „Ami a legfontosabb, hogy amikor ez a 22 srác kiszáll az autóból, mindannyian mosolyogjanak és izgatottak legyenek. Ez az egész sport számára remek lenne, ezért fontos, hogy a jövőben meghallgassák a véleményünket.”

A másik nagy visszhangot kiváltó újítás a 2017-ben bevezetni kívánt halo volt, amely a pilóták fejének védelmét szolgálná, s amelyet a Ferrari két pilótája a héten már ki is próbált a spanyolországi teszten. Rosberg ezzel kapcsolatban egyértelmű álláspontra helyezkedett: „A halo is egy olyan dolog, amit a GPDA erősen követel, hiszen továbbra is a fejünk van kitéve a legnagyobb veszélynek. Több haláleset is amiatt következett be az utóbbi időben, mert valami eltalálta a pilóták fejét. Nem tudom pontosan, hányukat mentette volna meg a halo, de a nagy százalékukat biztosan.”

A német pilóta elismeri, hogy néhány szögből elég csúnyán mutat a „glória”, ugyanakkor elölről például egész pofásan néz ki. Mindez azonban szerinte csak másodlagos, hiszen a fő cél a versenyzők biztonsága, azt pedig már a Formula-1 korábbi évtizedeiben is megszokhattuk, hogy az ilyen irányú törekvéseket gyakran támadások érik: „Amikor Jackie Stewart a biztonságot kifogásolta a 70-es években, őt is rengetegen kritizálták, pedig azok az autók egytől-egyig halálosak voltak. Mindig lesznek olyanok, akik ragaszkodnak a változatlansághoz, de mindenkinek meglehet a saját véleménye. Az enyém az, hogy ebbe az irányba kell haladnunk” – jelentette ki Rosberg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: