DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Júniusban érkezhet az új Renault-motor

A Renault motorrészlegének vezetője, Rémi Taffin elégedett az F1-es előszezon tapasztalataival: elmondása szerint mind teljesítmény, mind megbízhatóság terén jól muzsikált a franciák erőforrása.

A 2015-ös Formula-1-es idény nem csak a Honda, hanem a Renault számára sem volt sétagalopp: a francia motorgyártó is számos megbízhatósági problémával küszködött, és sebesség terén is elmaradtak a Mercedestől és a Ferraritól. A barcelonai teszteken azonban valamelyest biztatóbb képet festett az immár gyári istállóként is rajthoz álló, emellett pedig már csak a Red Bull partnereként működő Renault: a teljesítményük egyértelműen növekedett, Rémi Taffin szerint pedig mindez nem ment a megbízhatóság rovására.

Renault_Barcelona2



„Ellenőrzésünk alatt tartjuk a megbízhatóságot. Voltak problémáink a turbóval, de tudtuk, hogy némi kockázatot vállalunk vele” – magyarázta a motorrészleg vezetője, majd így folytatta: „Természetesen meg kell találnunk a megfelelő egyensúlyt a teljesítmény és a megbízhatóság között. Egy hatékonyabb erőforrással akartunk nekivágni a szezonnak, amely különösen megbízható, emellett pedig vezethetőség terén is kényelmet nyújt a pilóták számára.”

Taffin azt is elárulta, hogy Melbourne-ben ugyanazt a specifikációt használják majd, mint tették azt Spanyolországban: „A motor úgy működik, ahogy arra számítottunk, minden egyes eleme azt nyújtja, amit vártunk” – bizakodott a szakember, hozzátéve, hogy szükség is volt a pozitív impulzusokra, mert az előző években némileg elhagyta őket a hitük abban, hogy jó irányba haladnak a fejlesztésekkel.

Arra a kérdésre, hogy mikor érkezhet a fejlesztési csomag a motorhoz, Taffin így válaszolt: „Reméljük, hogy júniusban bemutathatunk egy továbbfejlesztett változatot, amely fontos mérföldkő lehet a 2017 felé vezető úton. Jobban szeretnénk egyszerre egy nagyobbat, akár fél másodpercet is javulni, mintsem apróbb, alig néhány tizedet érő lépéseket tenni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: