DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Pirelli: Nem Kanadában debütál az ultralágy gumi

Az F1 abroncsszállítójának tegnapi bejelentése alapján azt a következtetést lehetett levonni, hogy versenyhétvégén először Montrealban láthatjuk az új keveréket. A Pirelli eloszlatta a kétségeket.

A Pirelli tegnap közölte, mely abroncskeverékeket szállítja el – az egyébként júniusban megrendezendő – Kanadai Nagydíjra: az ultralágy, szuperlágy és lágy gumik közül válogathat a mezőny.

Ebből azt a téves következtetést lehetett levonni, hogy az utcai és félig utcai helyszínekre kifejlesztett ultralágy gumi – amelyet egyes csapatok már kipróbáltak a héten zajló barcelonai teszten, Sebastian Vettel ezzel futotta meg a gyakorlás legjobb körét, 1,8 másodpercet javítva a tavalyi pole-időn – a Gilles Villeneuve-ről elnevezett versenypályán fog bemutatkozni éles körülmények között. Kanada előtt két héttel kerül azonban sor a Monacói Nagydíjra: a józan ész azt diktálja, hogy ha valahol, itt szerepet kell kapnia az ultralágy abroncsnak.



A gpupdate.net szakoldal ezért felkereste az olasz céget, amely eloszlatta a félreértést: a leglágyabb opció elérhető lesz Monacóban is. A teljes kínálatot nem részletezték, ám ki lehet következtetni, hogy Kanadához hasonlóan a lila színezésű ultralágyhoz itt is a legközelebbi két fokozat, a szuperlágy és lágy keverék társul majd.

A félreértés oka egyébként az egyszerűnek nem nevezhető új abroncsszabály egyik részlete, amelyet egyébként a Pirelli sajtóközleményeiben is feltüntet dőlt betűvel: a tengerentúli versenyek esetében a cég 14 héttel korábban köteles kijelölni három abroncsot, az európai fordulóknál azonban a határidő csak 8 hét. Így lehet, hogy a június 12-i kanadai futamról már határozott a Pirelli, míg a május 29-i Monacói Nagydíjról (hivatalosan) még nem. A május 15-i Spanyol Nagydíj keverékeit szintén nem közölték még.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: