DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Új első szárnyat szállít Barcelonába a Haas

Nem úszta meg gond nélkül fennállásának első F1-es tesztnapját a Haas, amelynek autójáról a délelőtt folyamán leszakadt az első szárny. A pontos okokra még nem derült fény, de a megoldás már megvan.

Talán az egyik legnagyobb érdeklődés a Formula-1-es mezőnyhöz idén csatlakozó Haas teljesítményét kísérte az első barcelonai tesztnap folyamán. Az amerikai istálló egy darabig biztatóan körözött a pályán, ám aztán a nap egyetlen piros zászlóját kiváltva, váratlanul leesett Romain Grosjean autójáról az első szárny. Emiatt aztán a francia sokáig bent rostokolt a bokszban, így végül csupán 31 kört tudott megtenni hétfőn. Günther Steiner csapatfőnök szerint nem kell túlaggódni a történteket, mivel a megoldás már megvan, noha a probléma pontos okára továbbra sem jöttek rá:

Haas_szárny_DPPI



„Megnéztük, mi ment tönkre, de még mindig ellenőrizzük a dolgokat” – idézi Steinert a GPUpdate.net weboldal. „Egy szárnyat megjavítottunk délutánra és kimentünk vele, de csak rövidebb etapokat teljesítettünk, és folyamatosan rajta tartottuk a szemünket, holnap 8 órakor pedig egy teljesen új szárny fog érkezni repülővel” – mondta a csapatfőnök. Tobias Grüner, az Auto Motor und Sport szakírója szerint egyébként pontosan reggel fél kilenckor érkezik meg a szárny a barcelonai reptérre, így vélhetően délelőtt is pályára tud gurulni az autó.

A Haas mindenesetre arra már rájött, hogy hol lépett fel a probléma: „A támaszpilléreknél tört el. A pontos helyét tehát tudjuk, már csak azt kell megvizsgálnunk, miért tört el” – magyarázta Steiner. „Azt is tudjuk, hogyan rögzítsük vissza, így van is megoldásunk a problémára, vagyis folytathatjuk a körözést. Ezért vagyunk itt: hogy tanuljunk és teszteljünk.”

Grosjean ugyan nem tölthetett túl sok időt a pályán, ám egyelőre pozitívan nyilatkozott a VF-16-ról: „Jónak éreztem az autót: fontos volt, hogy megszerezzük az első benyomásokat. Eddig volt két nagyon jó autóm, egy egész jó és egy igazán rossz, szóval ismerem a dörgést! Jól éreztem magam az autóban délelőtt: semmi beállítási munkát nem végeztünk, csak összeraktuk a dolgainkat és kimentünk a pályára. Az első szárnyat érintő problémát is megoldottuk holnapra, ami szintén jó hír” – fogalmazott a francia, aki kedden átadja a volánt kollégájának, Esteban Gutierreznek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: