DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

„Mindent megadnék, hogy most versenyezhessek”

Az 1978-as világbajnok Mario Andretti nem áll be az F1-et kritizálók sorába: az amerikai legenda szerint a száguldó cirkusz manapság is ugyanolyan izgalmas, mint volt a korábbi évtizedekben.

Az utóbbi években rengeteg kritika érte a modern Formula-1-et a szurkolók és a korábbi versenyzők irányából egyaránt: elmondásuk szerint a mai autókat sokkal könnyebb lett vezetni, emellett a pilóták sem tekinthetők már igazi egyéniségeknek. Ezekkel a véleményekkel megy szembe Mario Andretti, a száguldó cirkusz 1978-as világbajnoka:

Andretti_Hamilton_DPPI



„Mindig lesznek olyanok, akik azt mondják, hogy a régi idők voltak a legjobbak” – nyilatkozta az amerikai a spanyol El Pais napilapnak. „Én azonban jobban szeretek előretekinteni. Most éljük az F1 dicsőséges napjait. Élvezem, hogy világszerte népszerű a sport, a technológia pedig a határon van. Azokban a korábbi években láthattunk néhány ikont és fantasztikus versenyzőt, de tetszik, ahogy minden fejlődött azóta. Mindent megadnék azért, hogy 30 évvel fiatalabb lehessek és most versenyezhessek.”

Andretti szerint az sem igaz, hogy a mostani versenyzők nem vennék fel a versenyt a korábbi korszakok legjobbjaival: „A mai bajnokok az előző évtizedekben is bajnokok lettek volna. És ugyanez igaz fordítva is. Az egyetlen különbség, hogy a mi időnkben kevésbé voltak biztonságosak a pályák és az autók” – vélekedett a 75 éves legenda, aki ugyanakkor egyetért az F1 jelenlegi törekvéseivel, miszerint erősebb és gyorsabb autókat szeretnének a jövőben:

„Minden pilóta azt fogja mondani, hogy több erőt szeretne. A rajongók pedig szintén gyorsabb autókat akarnak látni: ők roppant fontosak a sportág számára, és ezt nem szabad elfelejtenünk. Mostanában arról beszélnek, hogy nehezebben kezelhetővé tennék az autókat, amely izgalmasabbá tenné a versenyt, és kiemelné a tehetségesebb versenyzőket” – fogalmazott Andretti.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: