DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

Így alakulhat át a hétvégék menetrendje

Különböző források szerint több csapat is egyetértett abban, hogy már szombat délután is rendezzenek F1-es versenyt időmérő helyett - évtizedes tradíció szakadna meg ezzel a lépéssel.

A sportág versenyhétvégéinek jelenlegi beosztása 2006 óta nagyjából ugyanaz, egyedül az időmérős egységek hossza változott, legutóbb a 2014-es szezon elején. Ennek értelmében a két pénteki, egyenként másfél órás szabadedzést egy újabb, ezúttal egyórás gyakorlás követ szombat délelőtt, majd következik az időmérő, 18, 15 és 12 perces részekre osztva.



A vasárnap délutáni verseny hossza 300 km-ben, vagy 2 órában van megszabva, de könnyen lehet, hogy a közeljövőben gyökeresen átalakul a lebonyolítási rend. Néhány forrás szerint a Stratégiai Csoport eheti tanácskozásán ugyanis ismét felmerült a szombati versenyek gondolata, melyre nemrég Johnny Herbert, korábbi pilóta készített saját forgatókönyvet.

A források azt mondják, több csapat is egyetért abban, hogy a szombati versenyekkel növelni lehetne az izgalmakat, de a szponzorok is jobban járnának, nem beszélve a kereskedelmi jogok tulajdonosáról, hiszen gondoljunk bele: mennyivel többen néznének egy futamot szombat délután, mint egy unalmas és többnyire kiszámítható időmérő edzést?

A tervek szerint a pénteki program változatlan maradna, az egy órás időmérő edzést pedig szombat délelőttre hoznák, az eddigi harmadik szabadedzés helyére. Ez a kvalifikáció lenne hivatott dönteni a délutáni, rövidebb futam rajtsorrendjéről, melynek az eredménye a vasárnapi verseny indulási sorrendjét határozná meg. A két verseny miatt azonban két óráról másfél órásra, és 300 km-ről 200 km-re csökkentenék a második futam hosszát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: