DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Ők tesztelnek Abu Dhabiban a verseny után

Bár változások még bekövetkezhetnek, az F1-es csapatok már összeállították felállásukat a Pirelli Abu Dhabiban megrendezett gumitesztjére. Állandó versenyzők és tesztpilóták is felbukkannak.

A keddi napon megrendezendő, 12 óra hosszúságú teszt a Pirelli 2016-os szezonra készülését szolgálja, új alkatrészek bevetése a csapatok számára tiltott. A gyakorlásra minden csapat meghívást kapott, azzal a kéréssel, hogy lehetőleg állandó versenyzőiket ültessék autóba. Bár módosítások még történhetnek, minden istálló megnevezett egy vagy két pilótát – egyesek eleget tettek a kérésnek, mások nem.

A Ferrari, Red Bull és Toro Rosso mindkét 2015-ös (egyben jövő évi) pilótáját az autóba ülteti, a Williams csak Valtteri Bottast. A Mercedes, McLaren és Lotus hivatalos harmadik számú versenyzőjével indul, azaz Pascal Wehrlein, Stoffel Vandoorne és Jolyon Palmer körözhet. A Manor két kétségkívül fizetős versenyzőnek engedi át autóját, Rio Haryantónak és Jordan Kingnek – lépésüket érthető módon kritizálták, ugyanis egyikük sem rendelkezik azzal a gumikról való ismerettel és tapasztalattal, ami az adatgyűjtéshez szükséges lenne.



A Force India és Sauber köztes megoldással él: Nico Hülkenberg az istálló következő szezonra leigazolt tesztpilótájával, a mexikói Alfonso Celisszel osztozik, míg a Sauber Adderly Fongot teszi Marcus Ericsson mellé. A GP3-ban pontnélküli évet teljesítő hongkongi pilóta tavaly már vezette ugyanitt a svájci istálló autóját, de más köze nincs a csapathoz, olyannyira, hogy év elején a Lotushoz csatlakozott fejlesztőpilótaként, igaz, erről a szerepéről azóta sem hallhattunk. A motorsport.com szerint a csapatok ezzel a megoldással fedezik a teszt költségeit, a Pirelli ugyanis csak a pálya bérlését állja.

 

A csapatok felállásai:

Mercedes: Pascal Wehrlein

Ferrari: Sebastian Vettel, Kimi Raikkönen

Williams: Valtteri Bottas

Red Bull: Daniel Ricciardo, Danyiil Kvjat

Force India: Nico Hülkenberg, Alfonso Celis

Toro Rosso: Carlos Sainz, Max Verstappen

Lotus: Jolyon Palmer

Sauber: Marcus Ericsson, Adderly Fong

McLaren: Stoffel Vandoorne

Manor: Rio Haryanto, Jordan King

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: