DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Kiderült, mitől javult fel idénre a Ferrari

Az év egyik legnagyobb előrelépését az F1-es csapatok közül a Ferrari produkálta, hiszen a tavaly még a dobogóra is alig felérő autójuk idén három győzelemmel egyértelmű második erővé lépett elő.

Az köztudottnak számított, hogy a Ferrari az összetett V6-os motorok terén tudott akkora javulást elérni 2015-ben, ami közelebb juttatta őket a listavezető Mercedeshez, most azonban a Shellnél elárulták, hogy ezen előrelépés nagy része nekik, vagyis az üzemanyagnak és a motorban használt kenőanyagoknak köszönhető, aminek fejlesztésével körönként fél másodpercet nyertek 2014-hez képest.

Dppi_00115019_884



„Mindig is az volt a tervünk, hogy agresszív fejlesztési programot végezzünk a Ferrarival ebben az évben, és ez végül összesen öt különféle üzemanyag-készítményt eredményezett” - mondta a Shell innovációs menedzsere, Guy Lovett az Autosportnak.

„Mindent összeadva ez 25%-kal növelte a hajtáslánc teljesítményét, ami jelentősnek számít. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy egy átlagos körben fél másodpercet javultunk, ami a versenytávon nagyjából 30 másodpercet jelent. Egy átlagos évben eddig legfeljebb négy különféle üzemanyag-készítménnyel álltunk elő, de a fejlesztések évközi felengedésével sűrűbben volt lehetőségünk optimalizálni a teljesítményt a szezon során.”

Mivel a motorfejlesztés szabályai a 2016-os idényre is változatlanok maradnak, azaz a csapatok szintén szezon közben használhatják fel a zsetonjaikat, a Shellnél arra számítanak, hogy további kísérletezésekkel újabb nagy lépést tehetnek majd a Mercedes felé.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: