DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Három mexikói lehet a mezőnyben 2017-től

Az egyre magasabb ázsiójú Sergio Perez és a Haas színeiben visszatérő Esteban Gutierrez mellett egy harmadik mexikói pilóta is célba veszi az F1-et: a 19 éves Celis Jr. jövőre a Force Indiánál pallérozódhat.

A Force India a mexikói Alfonso Celis Jr. személyében egy ifjú tehetséget vitt a csapathoz, aki a következő évet fejlesztőpilótaként töltheti – sőt, már Abu Dhabiba is elutazott az istállóval. Mindenesetre feltételezhetjük, hogy a szerződtetés hátterében anyagi szempontok is szerepet játszottak, hiszen Celis eddigi eredményei alapján nem sorolható a legkiemelkedőbb ifjú tehetségek közé.

Az idén a WSR csúcskategóriájában s a GP3-ban egyszerre szereplő Celis jövőre már csak előbbi szériában, a Formula 3.5 V8 névre átkeresztelt sorozatban versenyez majd: „Csak erre akarok koncentrálni, szeretnék megküzdeni a bajnoki címért” – mondta a mexikói. „Miután idén a GP3-ban és a 3.5-ben is versenyeztem, nem hiszem, hogy szükségem lenne a GP2-re. Amikor az F1-es szabadedzéseken szerepelek, teljes mértékben arra szeretnék koncentrálni, a 3.5-ös hétvégéimen pedig csakis arra.”

celis_d



Celis a Motorsport.com-nak nyilatkozva azt is leszögezte, hogy 2017-ben már szeretne az F1-ben szerepelni: „Szinte év eleje óta tárgyalásban állunk, s már el is kezdtem együtt dolgozni velük, méghozzá a szimulátorban, s ezt követően döntöttek úgy, hogy 2016-ban megkaphatom a fejlesztőpilóta pozíciót. Ha pedig jól teljesítek, akkor a 2017-es szezonban már versenyzői szerződésem lehet.”

A 19 éves mexikói még az idén autóba ülhet, hiszen az Abu Dhabiban rendezett teszten ő vezetheti a Force India autóját: „A szimulátorban már dolgoztam a csapattal, a pályán viszont még nem, szóval nagyon izgatottan várom Abu Dhabit. A versenyhétvégén ráadásul ott lehetek az eligazításokon, a pályabejáráson, minden tervbe beavatnak majd. Csodálatos lesz így részt venni egy nagydíjon a csapattal, mindent látni kívülről is, s lehetőséget kapni arra, hogy vezessek ezen a pályán.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: