DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Helyszíni exkluzív: Mindörökké Monza

Az F1 egyik emblematikus helyszínének sorsa veszélybe került, de az olaszok nem adják fel: a közvéleményt, a sajtót akarják maguk mellé állítani – wifivel, pólóval, parmezánnal és pármai sonkával.

Kevés olyan helyszín van manapság a Forma-1-es menetrendben, ahol olyannyira megcsapná az emberfiát a történelem szele, mint Monzában, az Autodromo Nazionalén. A nagy reputációjú komplexum Bernie Ecclestone fenyegetései okán a túlélésért küzd: az Olasz Nagydíj csütörtöki napján már látható volt, hogy a jó lombardok semmit nem akarnak a véletlenre bízni.

Nincs annál hatékonyabb módja egy pozitív kampánynak annál, minthogy a magad oldalára állítod a sajtót. A recept éppúgy igaz a politikára, mint a Forma-1-re és ezzel a lombardiai ring gazdái is tökéletesen tisztában vannak: pedálozniuk persze nem nagyon kell, hiszen az Autodromo a versenyzők mellett a médiamunkások kedvenceinek listáján is előkelő helyen szerepel, ennek jegyében a tévések, újságírók és egyéb tudósítók hónapok óta ostrom alatt tartják Ecclestone-t a monzai fenyegetés miatt, a pálya pedig a jelek szerint most igyekszik meghálálni a bizalmat.

Míg a korábbi években egy ingyenes wifi-jelszó járt egy sajtómunkatársnak (ami nagy kincs, hiszen sok helyen, például a Hungaroringen drága pénzért mérik az ilyesmit), addig most kettőt adnak, a korábbi szendvicsfalatkák helyett igazi habzsi-dőzsi büfé (pármai sonkával, parmezán-hegyekkel) fogadja a világsajtót, ráadásul még egy trikóval is kedveskednek a világ minden tájáról ide érkező kollégáknak. Utóbbival persze céljaik vannak: azt remélik, hogy a hétvége folyamán sokan viselni is fogják, továbbítva a helyiek üzenetét Mr. E felé… Persze az erőfeszítések nem merülnek ki ennyiben: az ex-pilóta Ivan Capelli, a pályát üzemeltető Milánói Autóklub elnöke szerint a hétvége folyamán olasz politikai- és egyéb hatalmasságok egész sora lobbizik majd Ecclestone-nál a futam jövője érdekében.

olasz_polo



Nem csak a pálya jövője miatt van ok az aggodalomra, hanem a hétvégi izgalmak miatt is. A tifosi természetesen reménykedik, hogy a Ferrari hazai pályán megszerezheti idei harmadik győzelmét, a Mercedes pedig hatásos módon igyekszik hűteni a kedélyeket: a csillagosok eddig hallgattak róla, csütörtökön viszont megszellőztették, hogy a motorfejlesztés területén az évad eleje óta rendelkezésükre álló hét zsetont egyszerre használták fel, készülődve a szezon leggyorsabb versenyére. Ismerve a gárda fölényét, a hírre természetesen mindenki összerezzent, míg Hamilton – aki kiszőkített hajjal sokkolt – próbált rámutatni: „Arról van szó, hogy a megbízhatóságot igyekszünk javítani, hogy még keményebben taposhassuk a gázt…” – hangzottak a címvédő, listavezető brit nem túl megnyugtató szavai.

Természetesen központi téma volt a nap folyamán a Pirelli-gumiügy is. A gyanús belgiumi defektek ügyében egészen mostanáig vizsgálódó olasz gumigyár közlemény adott ki, amelyben igyekeztek a pálya nyakába varrni a felelősséget, de hogy nem csak a festői szépségű ring tehet a történtekről, azt megerősíti, hogy a gyártó kérésére a csapatok a mostani hétvégétől kezdve szigorúbb paraméterekkel használhatják az abroncsokat. Ugyan a szakmában nem mindenkit győztek meg a magyarázattal, a versenyzőket legalább sikerült megnyugtatniuk: a belgiumi futam után a leghangosabban dühöngő Vettel is hangnemet váltott, „komolyan vett ügyről”, „professzionálisan lefolytatott vizsgálatról” beszélt és utalt arra, hogy helyreállt a bizalma a Pirelli irányába. Noha Monza közel sem jelent akkora megterhelést az abroncsokra nézve, mint Spa, senkinek ne legyen kétsége: bármilyen aprócska probléma adódik a pénteki edzéseken, vagy a hétvége folytatásában az abroncsokkal, újra ugyanolyan háborús állapotok uralkodnak majd, mint a Belga Nagydíj leintését követő órákban…

A nap egyik fontos fejleménye a Williams-versenyzők szerződésének meghosszabbítása volt, a grove-i csapat szokás szerint kommüniké formájában közölte, hogy jövőre is Felipe Massára és a Ferrarival is hírbe hozott Valtteri Bottasra bízzák autóikat. A brazil-finn kombónak már biztosan jó lesz a hétvégéje, így minden bizonnyal már alig várják, hogy pénteken elkezdődjenek a szabadedzések. Pláne annak fényében, hogy egyes elemzők szerint itt többet profitálhatnak a Mercedes-hajtáslánc erejéből, mint Belgiumban, ahol a vártnál jóval gyengébben muzsikáltak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: