DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Kilenc kérdőjel: a 2016-os rajtrács

A jövő évi F1-es mezőnyt alkotó 22 autóból 13 ülése már (szinte) teljes bizonyossággal elkelt, a fennmaradó 9 hely viszont még bőséggel fog beszédtémát szolgáltatni a következő időszakban.

Az alábbi táblázatban félkövérrel jelöltük azokat a versenyzőket, akiket hivatalosan is bejelentettek a következő évre, vagy szerződésük alapján teljesen biztosnak tekinthető a maradásuk, míg dőlttel azokat, akikkel kapcsolatban korábban szóbeli közlés már elhangzott a csapattól a maradást illetően. Pastor Maldonado neve mellett a kérdőjelet a csapat körüli bizonytalanság indokolja, hiszen a Renault-üzlet nagy hatással lehet a jövőjére attól függetlenül, hogy a csapat vezetősége korábban leszögezte, hogy 2016-ban is náluk versenyez.

Mercedes

Lewis Hamilton

Nico Rosberg

Ferrari

Sebastian Vettel

Kimi Raikkönen

Williams

Felipe Massa

Valtteri Bottas

Red Bull

Daniel Ricciardo

?

Lotus

Romain Grosjean

Pastor Maldonado (?)

Force India

Nico Hülkenberg

?

Toro Rosso

Max Verstappen

?

Sauber

Marcus Ericsson

Felipe Nasr

McLaren

Fernando Alonso

?

Manor

?

?

Haas

?

?

 

Mint látható, jelenleg két csapatnál, a Manornál és a Haasnál még semmi nem dőlt el, a lehetőségekkel néhány napja részletesen foglalkoztunk. Négy istálló párosa már hivatalosan is eldőlt, míg a fennmaradó öt csapat esetében vannak még nyitott kérdések. Maldonado jó eséllyel távozik, ha a Renault bevásárolja magát Enstone-ba, a lehetséges utódok közt Sergio Perez is szóba jöhet, s ez esetben még az sem kizárt, hogy a venezuelai a Force Indiánál köt ki – igaz, a mexikói távozása esetén inkább a Mercedes által támogatott Pascal Wehrlein lehet a favorit.

A Red Bullnál szintén van egy szabad ülés, bár Kvjat az elmúlt versenyeken jó eséllyel bebiztosította ezt magának, de a csapat még semmit nem jelentett be. Ha távozik, nehéz elképzelni, hogy ne Max Verstappen legyen az utódja, aki egyéb esetben teljes biztossággal a Toro Rossónál marad, s arra sincs igazán ok, hogy Carlos Sainzt elküldjék Faenzából.

Az ötödik bizonytalan csapat a McLaren, ahol Fernando Alonso helye biztos, a másikra viszont három jelölt is van, Jenson Button mellett Stoffel Vandoorne és Kevin Magnussen is esélyes – más viszont nem jöhet szóba, a McLarennek jelenleg inkább az a baja (legalábbis ezen a téren), hogy több alkalmas pilótája van a szükségesnél.

FRISSÍTVE: Nem sokkal cikkünk közlése után Sergio Perez egyértelműen leszögezte, hol képzeli el jövőjét, s állítása szerint rövidesen hivatalos bejelentésre is sor kerülhet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: