DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Az F1 orvosa alkalmatlan a feladatra?

Ezzel a váddal illeti Jean-Charles Piette-et és az őt kinevező FIA-elnököt az állást korábban betöltő Gary Hartstein, aki szerint az orvosi személyzet alkalmatlansága Jules Bianchi életébe kerülhetett.

Néhány héttel Jules Bianchi halálhírét követően Gary Hartstein, az F1 korábbi orvosa, a legendás Sid Watkins professzor tanítványa durva kirohanást intézett a Twitteren az orvosi megbízott, Jean-Charles Piette, valamint az (idézzük) „nála is fogalmatlanabb” Gerard Saillant, az FIA orvosi bizottságának elnöke ellen.

medicalcar_d



Hartstein akkori vádjai szerint Piette tehető felelőssé azért, mert a mentés nem zajlott gördülékenyen, így ő, sőt a szövetség is felelősségre vonható a francia haláláért. Most egy spanyol honlap kereste meg a száguldó cirkusz korábbi orvosát, többek közt azzal a kérdéssel, hogy úgy véli-e, Piette-nek nincs megfelelő képzettsége ehhez a munkához. Hartstein így felelt: „Ez így igaz! Orvos, de nincs tapasztalata a trauma terén. És a Formula-1 előtt sosem dolgozott versenyen orvosként.”

Az amerikai szakember hozzátette, hogy Piette pályázat nélkül kapta meg az állást: „A versenyzés világa nagyon kicsit, tulajdonképpen mindenki ismer mindenkit, mégsem hallottam erről az emberről soha. Saillant, Piette és Todt jó barátok, s végül is miért ne adnád a barátodnak a világ egyik legjobb állását...? Nem az háborít fel, hogy én elvesztettem a munkámat, hanem az, hogy egy olyan valakit választottak a helyemre, aki nincs felkészülve egy ilyen komoly feladatra.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: