DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Rajongók: DRS-t, gumiháborút, harmadik autót!

Egy rajongók tízezreinek részvételével lezajlott közvélemény-kutatáson többek közt a szabályváltozásokról is kikérdezték a szurkolókat: ha döntéshelyzetben lennének, mit változtatnának meg az F1-en?

A kutatás eredménye szerint a rajongók mindössze 5,3 százaléka ért egyet a tavaly alkalmazott duplapontos szezonzáróval, a nagy többség határozottan elutasítja ezt. Ahogy azzal is igen kevesen, mindössze a megkérdezettek hatoda ért egyet, hogy mesterséges módszerekkel tegyék szorosabbá a versenyzést. A fordított rajtrácsnak valamivel több pártolója van, a rajongók egynegyede szerint érdemes lenne egy effajta rendszert bevezetni.

Nagyjából ugyanennyien szavaztak igennel arra a kérdésre, hogy támogatnák-e, hogy a rajtrácsot időmérő edzés helyett kvalifikációs versennyel döntsék el. Az viszont már a többség által is támogatandó felvetés, hogy a csapatok engedélyt kapjanak harmadik autó indítására – a rajongók kétharmada szavazott erre igennel, a többség viszont kikötné azt, hogy csak fiatal versenyzők ülhetnek a plusz versenygépbe.

DRS



A verseny közbeni tankolás visszatérését szintén támogatná a rajongók többsége, a megkérdezettek több mint 60 százaléka szívesen fogadná a szabály ezirányú megváltoztatását. Hasonlóképpen a többség által elfogadott módosítás lenne a kétféle keverék kötelező használatára vonatkozó szabály betiltása, valamint a gumiháború visszatérése.

Ami talán meglepő lehet, hogy a DRS használatát a többség támogatja, mintegy 10 százalékkal kapott többet az „igen”, mint a „nem” e kérdés esetében.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: