DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 17. szerda
F1

Hirvonen F1-es autót tesztelt

A rali világbajnokságról visszavonult Mikko Hirvonen az elmúlt hétvégi terepralis debütálása után tovább habzsolja az élvezeteket, és egy újabb technikai sportágba kóstolt bele.

Mikko a Williamstől kapott lehetőséggel egy Formula-1-es autóban tehette magát próbára. Hirvonen nem kis múlttal rendelkezik a négykerekesek világában:  15 Rali vb-futamgyőzelemmel a zsebében az előző szezonban végül bejelentette visszavonulását a világbajnoki szerepléstől. Mostanában pedig úgy tűnik, nagyon kipihente magát, és a Dakar-győztes Mini márkával történt szerződéskötést követően a Formula-1-esek világába is belekóstolhatott, mely esetről egy videót is összedobtak a finn szerkesztők.



Az F1-es körözésre Észtországban került sor a parnui pályán, ahol egészen pontosan 10 kört teljesíthetett egy 2007-es Williams modellel. „Tényleg fantasztikus érzés volt egy ilyen autóban ülni, örülök, hogy ízelítőt kaphattam ebből a sportágból is” - mondta el Hirvonen. „Nagyon sokat nem tudtam kihozni az autóból, hiszen 10 körre volt lehetőségem, de az első benyomásom az volt a Williamsről, hogy egy igazán kezelhető kis gép. Kicsit úgy éreztem, hogy raliautóban ülök, de néhány fizikai jellemző nagyon is kijött ennél az F1-esnél – igazán meghatározó a leszorítóerő és a fékek.”

A 13 világbajnoki szezont teljesítő versenyzőt szó szerint lenyűgözte ez az új élmény: „A ralizáshoz kicsit hasonlított, de egy WRC autóhoz képest teljesen más. Alacsonyan ülsz, és valahogy a kanyarokat is átértékeled ebből a pozícióból. A motor pedig hihetetlen – hetedikben is végigtolhatod a nyújtott kanyarokat!" 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: