DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Ecclestone: Az F1 örülne Mosley visszatérésének

A sportág első embere nem lacafacázik: nem tetszik neki, hogy a Formula-1 irányítása demokratikus módon zajlik, inkább egy diktátorra lenne szükség, mint az FIA korábbi elnöke volt.

Bernie Ecclestone hatalma megkopott ahhoz képest, amekkora néhány évvel ezelőtt volt. Jelenleg a csapatoknak beleszólási joguk van mindenféle kérdésbe, az általuk alkotott Stratégiai Csoport fekteti le a követendő irányt. Korábban Ecclestone szavára szentírásként tekintettek, az F1-et pedig az FIA hasonló elveket valló elnökével, Max Mosley-val uralta.

„A gond az, hogy a Formula-1 mostanában túlságosan hasonlít a demokráciára. Én pedig kissé demokráciaellenes vagyok” – fejtette ki a spanyol Movistar tévének. „Az okoz nehézséget, hogy mindenki egyetértsen. Ha az FIA-t rá tudnánk bírni, hogy beleegyezzen, megtehetnénk bármit, amit helyesnek érzünk.”



Ecclestone ellenérzését nem csupán a jelenlegi motorformula váltja ki, de az is, hogy a szabályok „túl klinikaivá” váltak. „Ne tedd ezt, nem teheted meg azt” – magyarázta Ecclestone, aki azt szeretné, ha a Formula-1 a „versenyzők bajnoksága” lenne, jelenleg ugyanis túl sok irányítás van a mérnökök kezében. „Vicces, de ezt a versenyzők sem szeretik. Ők akarnak főszerepben lenni.”

Max Mosley 1993 és 2009 között irányította az FIA-t, Jean Todt váltotta őt a nemzetközi szövetség élén, miután ötödik alkalommal már nem indult az elnökválasztáson, részben 2008-as szexbotránya miatt. Mosley az utóbbi időben gyakrabban hallatta hangját, Ecclestone pedig nem bánná, ha aktívan visszatérne a nemzetközi motorsport életébe. „Jó lenne Maxet ismét közöttünk tudni. Szerintem a legtöbben így gondolják” – mondta a 84 éves brit.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: