DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

A Renault meg is szüntetheti a Lotust

A hétvégére kiderülhet, hogy a Renault visszatér-e gyári csapatként az F1-be – az egyre biztosabbnak látszik, hogy a Lotus helyére, ám kérdés, hogy pontosan milyen formában...

Régóta húzódik már a Lotus és a Renault közti történet, ám még a héten pont kerülhet a sztori végére. Adam Cooper a motorsport.com hasábjain arról számolt be, hogy a francia gyártó első embere, Carlos Ghosn a héten hozhatja meg a végső döntést azzal kapcsolatban, hogy gyári csapatot indítanak-e a jövő szezontól kezdve. A csapat biztosan nem a semmiből érkezne, hanem egy meglévő istálló helyére, minden valószínűség szerint a Lotus lehet a „szerencsés”.

lotus_h



Csakhogy ez a terv nem mentes a problémáktól sem, mivel a Lotus komoly adósságokat halmozott fel. Éppen ezért merült fel az az elképzelés is, hogy a Renault csak de facto veszi át a Lotus helyét, az enstone-i gyár és a személyzet megvásárlásával együtt, ám a Lotus istállót nem veszi meg, azaz hivatalosan új csapatként érkezik a Formula-1-be, ezzel megszüntetve az 1981-ben Toleman néven életre hívott, s azóta folyamatosan működő istállót. Ezzel az elképzeléssel egybevág az is, hogy kissé váratlanul meghosszabbították az új csapatok jelentkezését, épp e hét végéig.

A motorsport.com Bernie Ecclestone-t is megkérdezte a Renault sorsáról: „Lépésről-lépésre elrendeződnek ezek a dolgok. A hét végére már tudni fogjuk, merre tartunk, hiszen remélhetőleg akkorra kiderül, hogy a Renault megveszi-e a Lotust vagy sem” – mondta Ecclestone, aki azt is hangsúlyozta, hogy a Renault ne számítson arra, hogy automatikusan extra bevételekhez juthat a történelme miatt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: