DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 11. szombat
F1

Fittipaldi: Egyének kellenek, nem robotok

A korábbi F1-es világbajnok a rendszert okolja amiatt, hogy a versenyzők nem mondhatják ki, amit akarnak. Szólásszabadságot emleget, aminek hiánya rossz hatással bír a sportra.

A Formula-1 kétszeres világbajnoka, a brazil Emerson Fittipaldi kritikát fogalmazott meg a sportágban szereplő pilótákat illetően, csatlakozva a vitához, amely arról szól, vannak-e igazi egyéniségek a mezőnyben, vagy már kipusztították onnan őket. Fittipaldi az utóbbi álláspont mellett tette le voksát.

„Úgy gondolom, a kommunikáció nagy szerepet játszik ebben. Ha egy szóval fejezem ki, mit kellene megengedniük, a szabadságot mondanám. Az Egyesült Államokban mindenki a szólásszabadságról beszél” – vázolta fel a problémát a motorsport.com-nak adott interjúban. „Ha a Ferrarinál vezetsz, például, a sajtótájékoztató előtt meg fogják mondani neked, hogy miről nem beszélhetsz, vagy miről nem ajánlott beszélned. Ez sz*rság!”



„Robot vagyok? Vagy személyiségem van? Ez az, ami hiányzik” – vélekedett a 68 éves versenyzőlegenda, aki a maga idejében az F1 összetéveszthetetlen figurája volt. Mindazonáltal semmiképp nem a versenyzőket hibáztatja a helyzetért. „Meg kellene engedni Rosbergnek, hogy azt mondja: ’emberek, a Mercedes tönkretette a versenyem a döntéseivel, az átkozottak’. Meg kellene engedni, hogy bármit kimondhassanak. Helyette felülnek, és amikor megkérdezik, milyen volt a versenyük, annyit válaszolnak, hogy jó.”

„Személyiségre lenne szükségük. A rendszer rossz, nem bennük van a hiba. Jobb kölcsönhatásra lenne szükség a nyilvánosság és versenyzők között. A PR-es embereknek engedékenyebbnek kellene lenniük. Annak idején 20 éves kapcsolatom volt a Philip Morrisszal, és pontosan tudtam, mit kell mondanom, ennek ellenére kimondhattam volna bármit. Megengedték, hogy a személyiségem is átjöjjön. Szólásszabadságom volt, ebbe pedig mindent bele kell érteni.”

„Ne a versenyzőket okolják, mert másféle környezetben vannak, mint akkor” – ismételte meg Fittipaldi. „Ezen azonban változtatni kell. Nem tudják kifejezni magukat. Ez egy sport, a sportnak pedig nem szabadna kárt okozni azzal, hogy megszabják, mit mondhatnak a sportolók.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: