DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 19. vasárnap
F1

Rengeteg pénztől esik el idén a McLaren

Ez a harmadik év, amelynek az F1-es istálló főszponzor nélkül vágott neki, eredményeik alapján pedig valószínűtlen, hogy ebben a szezonban a helyzet változni fog. Ez pedig további következményekkel járhat.

Bár a külső szemlélő azt gondolná, a Honda támogatását bíró istálló mögött kifogyhatatlan anyagi források állnak, valójában pénzügyi helyzetük korántsem tökéletes, a McLarennek ugyanis két fontos forrást is nélkülöznie kell. Mint ismert, az F1 csapatai előző évi eredményeik alapján részesülnek a közvetítési jogdíjakból szétosztott pénzjutalomból, ezek eloszlása pedig a tabellán lefelé haladva egyre aránytalanabb.

Emiatt különösen a kiscsapatok szenvedtek eddig, a McLaren azonban egyelőre utolsó előtti a pontversenyben, így szinte biztos, hogy idén jóval kisebb összeg jár nekik, mint amekkorát megszoktak – még akkor is, ha történelmi státuszuk miatt bónuszban részesülnek, így fordulhatott elő például tavaly is, hogy nagyobb pénzdíjat kaptak, mint a két hellyel előttük végző Williams.

Télen már a harmadik főszponzor nélküli McLarent mutatták be


A McLarennek emellett a Vodafone 2012 végi távozása óta nincs főszponzora. A Sunday Times lap mutatott rá, mekkora kiesést jelent ez számukra. „Megdöbbentő, hogy ez megtörténhet. 50 millió fontot kaphattak akkoriban, tehát 150 millió eltűnt a költségvetésükből” – emelte ki egy szakértő a lapnak, aki kételkedik abban, hogy az istálló épp idén vált vonzóbbá a hirdetők szemében. „Az eredmények a padlón vannak, két közepes szezon után a mostani végképp szörnyű. A szponzorok diktálhatják az árakat, vagy elmennek máshova.”

Azt már Eric Boullier, a McLaren versenyigazgatója is elismerte, hogy az idei év nem lesz nyereséges. „2015-ben sérülni fog belső jövedelmünk, így megoldást kell találnunk arra, hogyan pótolhassuk” –mondta a francia.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: