DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Szombati sprintverseny 2016-tól?

Ez már nem csupán pletyka, maga az FIA elnöke beszélt arról a Stratégiai Csoport ülését követően, hogy az F1-es versenyhétvégék formátuma is megváltozhat a következő szezontól kezdve.

A Stratégiai Csoport Biggin Hill-i ülésének legfontosabb kérdése az volt, hogy milyen változásokkal lehetne a sportágat vonzóbbá és izgalmasabbá tenni a jövőben. Az FIA csütörtöki bejelentése értelmében azt is fontolóra vették, hogy a versenyhétvégék programját átalakítanák – akár radikálisan is...

A szövetség közleményében a következő olvasható: „Több izgalmas és innovatív változtatásról esett szó, melyek a kvalifikáció és a versenyhétvégék formátumát is érintenék. Ezeket az FIA és a FOM értékeli jelenleg, s akár már 2016-tól bevezethetik őket.”

ausztria_rajt



A szövetség elnöke, Jean Todt megerősítette, hogy a változás mellett van, s akár az sem kizárt, hogy a nagydíjak rajtsorrendje egy szombati sprintversenyen dőljön el: „Van mit javítani a versenyhétvégék formátumán, beszélhetünk arról is, hogy a versenyek legyenek hosszabbak vagy rövidebbek. Hogy rendezzünk-e sprintversenyt szombatonként? Miért is ne?”

Tény, hogy a Formula-1 szabályai, s ezzel együtt a kvalifikáció formája rengetegszer változtak az elmúlt évtizedekben, de egy második futam beiktatása a hétvégékbe olyasmi lenne, amire nem volt még példa a világbajnokság hat és fél évtizedes történetében.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: