DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 14. kedd
F1

Goodwood Sebességfesztivál: A Doktorra várva

Az 1993 óta Lord March birtokán megrendezett goodwoodi Sebességfesztivál ezen a hétvégén a „Padlógázzal, rettentethetetlenül: Versenyzés a limiten” címmel zajlik, mintegy kétszázezer látogatót várva.

Ennek megfelelően a sebesség őrültjei minden elképzelhető kategóriából tiszteletüket teszik az angol West Sussex tartományban, Chichester mellett meghúzódó kúria udvarán.

A hétvége egyik legkiemelkedőbb része a gróf háza elé telepített motorsport témájú szoborcsoport, amely idén a Mazdát állítja középpontba a 40 méter magas, 120 tonnát nyomó mesterművel. Nyilvánvaló attrakció a nyílt paddock, ahol egy-egy legendás betontorpedó ugyancsak legendás pilótájával lehet közvetlenül csevegni. Az egykori F1 pilóták közül Jochen Mass, René Arnoux és Emmanuele Pirro immár elmaradhatatlan résztvevői a fesztiválnak.

goodwood_2015_mazda



Az Osztrák Nagydíj friss győztese, Nico Rosberg,és a jelenleg a Toyotával a WEC-ben szerepelő Anthony Davidson egy Mercedes F1 AMG W04 kormánya mögött vág neki a gróf híres-hírhedt emelkedőjének. A Mercedes-Benz éppen hatvan éve diadalmaskodott a Sir Stirling Moss / Denis Jenkinson párossal a ma már feledés homályába révedt, egykor legendás Mille Miglián. Ezt megünneplendő Sir Stirling Moss is jelen lesz, míg a stuttgarti márka gyönyörű 300 SLR versenymodellekkel tiszteleg a jeles évforduló előtt. A McLaren, Ferrari, Red Bull és Williams is elhozzák Formula 1 autóikat, olyan sztárokkal fűszerezve, mint Kimi Raikkönen és Felipe Massa.

Az amerikai V8-as motorok szerelmesei soha nem csalódnak a Sebességfesztiválban. A „Király” Richard Petty és Bobby Labonte képviselik a NASCAR küldöttséget, a Chevrolet pedig igazi meglepetéssel szolgál: a márka ugyan a legtöbb modelljével kivonult Európából, ám Goodwoodban mutatják be először Nagy-Britanniában a Corvette Z06 álomautót, amely a Le Mans GTE Pro győztes C7.R technológiájáből is „elcsent” valamennyi huncutságot. A Chevy standján látható lesz a jelenlegi Corvette Stingray, valamint a Convertible modell is.

Mivel Nagy-Britanniában jelenleg nem rendeznek nemzetközi autókiállítást, a goodwoodi Sebességfesztivál áll a legközelebb egy ilyen rendezvényhez. A Moving Motorshow részeként olyan modelleken pihentethetik majd szemeiket az érdeklődők, mint a Ferrari 488 GTB és a LaFerrari FXXK, a McLaren P1 GTR, az új Ford Focus RS, a Lexus GS-F és a 602 lóerős V10 erőforrással ellátott új Audi R8.

Évente szép számban képviseltetik magukat a megbízhatósági versenyek hősei is és csürtökön érkezett a hír, hogy az idei Le Mans 24 órás futam győztes Porsche 919 Hybridet Brendon Hartley fogja lóhalálában felhajtani a hegyre. A legendás francia versenyen részt vevő Audi, Toyota és Nissan LMP1-es modellek is bemutatásra kerülnek, míg a nézők az 1991-es győztes Mazda 787B modellt is megcsodálhatják.

goodwood_2015_merc

A Moto GP szerelmeseinek szép ajándékkal kedveskednek a szervezők, hiszen a „Doktor”, avagy Valentino Rossi először látogat el West Sussexbe! És ha ez nem elég attrakció egyeseknek, hát Casey Stoner is csatlakozik majd a motorkerékpár kategóriában az olasz hoppmesterhez. Ahogy ismerem őket, nem kizárt, hogy ráteszik kezüket egy-egy bivalyerős raliautóra vagy NASCAR szörnyetegre is!

Ugyancsak ezen a hétvégén kerül sor a londoni Battersea Parkban a Formula E elektromos formula autós sorozat első világbanoki avatójára is. Csak hülledezni lehet a két esemény egybeesésén, hiszen egyáltalán nem értem, hogyan szándékozik így a Formula E olyan rajongókat magához csábítani, akiket az autósport gyökerei nem hagynak hidegen? Mert azok számára nem kérdéses, hol a helyük: csakis Goodwoodban, ahol benzingőz és égett gumiabroncs egyedi illata keveredik majd az angol napsütésben...

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: