DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Így szűrnék ki a fizetős versenyzőket?

Egy ideális világban a kisebb csapatok is a tehetséget részesítenék előnyben a pénzzel szemben. Ennek a világnak az ötlete ki mástól, mint Bernie Ecclestone-tól származik, aki szerint az egyenautók mindent megoldanának.

Ecclestone már nem először veti fel azt a javaslatot, miszerint a sport kisebb, privát csapatainak megélhetése érdekében azonos, kis költségvetésből fenntartható autókat kellene azok rendelkezésére bocsátani, akik arra igényt tartanak.

Dppi_00115006_466



„Már régóta erőltetem, hogy azonos karosszériák és azonos motorok legyenek, amelyek ugyanúgy versenyeznének, mint a jelenlegiek, csupán a csapatok nem tudnának belenyúlni a technikába. Négy-öt csapattal elindulnánk ezen az úton, a konstruktőröknek pedig hagynánk, hogy csináljanak, amit akarnak” - vázolta fel tervét.

„De a többieknek azonos karosszériát adnánk, és megállapodnánk egy motorgyártóval. Ennek így működnie kellene. Január elsejéig két karosszériát tudnánk adni minden érdeklődő csapatnak, összesen 15 millió dollárért. Ha annál többe kerül, mi álljuk a költségeket, ha kevesebbe, azzal pedig csak jól járunk.”

A 84 éves üzletember szerint így valóban két külön „liga” jönne létre, a fennmaradt konstruktőrök és az egyenautókat használók számára, ám a megoldásnak olyan jótékony hatásai is lehetnek, amelyekre sokan elsőre talán nem is gondoltak.

„Nem kellene olyan versenyzők után kutatniuk, akik sok pénzzel rendelkeznek, és a tehetségek végre lehetőséget kapnának a kibontakozásra, ugyanis a csapatok többi nem függnének a fizetős pilótáktól. Így sok új versenyző érkezne, kiváló képességekkel” - magyarázta.

„A nagycsapatok pedig hirtelen találhatnának egy-két őrülten jó pilótát, akiket anélkül is megszerezhetnének, hogy olyan hatalmas fizetéseket kellene nekik adniuk, mint néhány jelenleginek.”

Egyes csapatok máris tartanak attól, hogy gyengébb egyenautók miatt a szponzorok majd elpártolnak tőlük, de Ecclestone szerint ez a félelem is alaptalan - szerinte éppen azért csatlakoznának majd az ilyen istállókhoz, mivel náluk kevesebbet kellene fizetniük egy adott méretű reklámfelületért. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: