DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Reagált a Hungaroring a Nagy Futam-kritikára

Hozzánk is számos negatív olvasói vélemény érkezett a pénteki Nagy Futammal kapcsolatban – a Hungaroring hivatalos közleményben reagált a szervezéssel kapcsolatos nagyszámú kritikára.

A pénteken megrendezett harmadik Nagy Futammal kapcsolatban valóságos áradata indult meg felénk az elégedetlen véleményeknek látogatóink részéről, akik a rendezvényre kilátogatva finoman szólva sem azt kapták, amire számítottak. Néhány üzenetet idézünk, melyek Facebook-oldalunkra érkeztek.

Gratulálok a dilettáns szervezőknek, akik több ezer embert beszorítottak a kordonok közé és órákig senki nem tudott se ki, se be menni! Szerencséjük, hogy nem történt semmi baj. Az a lényeg, hogy a csókosok a Várkert Bazárban jól szórakoztak.

Az, hogy ne lehessen kijönni akkor sem, amikor semmi nem történik a pályán, szánalmas. Az meg szintén, hogy a Várkert Bazár előtt a Bazár felé fordított autókat csak a kiváltságosok, a „nagyon fontos" emberek láthatták igazán közelről. Tavaly kb. fél méterről készítettem képet a Red Bullról, ez most elképzelhetetlen volt.

nagyfutam



A versenyzőkhöz és a csapatokhoz nem lehetett közel jutni 10 után, a stúdiók mellett 4 méter széles helyre terelték a több tízezer szurkolót, 3-4 kajás sátor előtt iszonyatosan hosszú sor, a telefonok nem működtek, a belső részről délután 18:30 előtt ki sem lehetett menni. Szerintetek milyen volt ezek után az élmény???? Az előző kettőhöz képest kritikán aluli a szervezés! Csak a versenyzők iránt érzett tisztelet miatt nem írok többet! Soha többet ezen a helyszínen ne rendezzenek Nagy Futamot! Legyen példa az előző két év, ami jól sikerült! A feltúrt város nem alkalmas ilyen nagy érdeklődésre számítható rendezvény lebonyolítására!

A tavalyi minden tekintetben jobb volt. Kimi maradhatott volna otthon is, de ez csak a kisebb rossz volt benne. A szervezés egy nagy 0 volt idén... Azon hogy a pálya körbevette a nézők többségét, és konkrétan nem tudtunk kijutni onnan csak hosszas várakozás után, nem tudom, hogy sírjak, vagy nevessek. Arról ne is beszéljünk, hogy egyetlen értelmesnek tűnő kajás sátrat találtunk, ahol két „gyrosnak" nevezett valamiért és fél liter Pepsiért 3500 ft-ot volt pofájuk elkérni. Természetesen az a valami, amit gyros néven árultak, iszonyat pocsék volt. Az autó-kiállítás a Várkert Bazárban nagyon nagy élmény volt lévén, hogy tavaly sokkal több autó volt, és ami poén, hogy ezt a keveset sem engedték végignézni, mert fél 12-kor onnan kizavartak, mert hogy az a rész a pályához tartozik. Hát gratulálok hozzá... az egészben az egyetlen élményt nekem Besenyei Péter és David Coulthard okozta. A tavalyit élveztem nagyon, de ha a jövő évi is hasonló lesz az ideihez, én biztos, hogy nem megyek, és sokan így lesznek ezzel.

Szégyen volt ez a szervezés!!! Már jó ideje kijárunk ezekre a rendezvényekre, de ilyet még nem tapasztaltunk!!! Körbe zártak bennünket, de senki sehol nem közölte senkivel, hogy ha bemegy a Várkert Bazár és a Duna-part közé akkor onnan nem fog kijönni, amíg az autós és motoros rendezvénynek nem lesz vége!! A biztonsági cég emberei lenéző tekintettel, unott képpel adtak felvilágosítást, hogy hol lehet kimenni, oda küldték a tömöget a Döbrentei térhez, de a kapu zárva volt, és a tömeg kiabálására sem voltak hajlandóak kinyitni a kaput. Hiába volt jó a műsor, a rendezés vitathatatlanul pocsék volt. Szóval nagy gratuláció jár a szervezőknek ezért az embertelen bánásmódért, és a rend őreinek, akik szintén nem voltak a helyzet magaslatán!!!

Hasonló megjegyzésekkel találkozhattunk máshol is az interneten, így például az Index is külön válogatást készített az olvasók „élményeiből”. Mostanra megérkezett a reakció a Hungaroring Sport Zrt. részéről a kritikákra, mely kissé más megvilágításba helyezi a történteket. A Nagy Futamról szóló közleményt változtatás nélkül idézzük:

nagyfutam2

A Nagy Futam III rendezvénnyel kapcsolatban hozzánk érkezett megkeresésre reagálva az alábbi közleményt adjuk ki. A Nagy Futam III világszínvonalú nemzetközi rendezvény, amely hatalmas figyelmet irányít hazánkra, Budapest szépségeire, turisztikai látványosságaira, s nem utolsó sorban kézzelfogható távolságba hozza a Formula–1-et és példának okáért a túraautó-világbajnokság versenyzőit azok számára is, akiknek esetleg nincs lehetőségük kijutni a versenyekre. Az idén egyedülálló módon két Formula–1-es istálló – a Ferrari és a Red Bull – is elfogadta a szervezők meghívását, amire nem csupán hazánkban, hanem világviszonylatban sem akad példa.

A helyszín kiválasztásakor jó néhány szempontot mérlegeltünk.

Egyrészt nyilván fontos volt, hogy látványos legyen és Budapest jó hírét vigye (jó néhány külföldi tévétársaság is részt vett az eseményen, többek között a CNN, az orosz és a cseh nemzeti tévétársaság, az egyik osztrák kereskedelmi csatorna), másrészt a fonódó villamoshálózat építését és az útfelbontásokat is figyelembe kellett vennünk.

Kompromisszumokat kötöttünk. Az egyik az volt, hogy a pálya közepét lezártuk – onnan csak bizonyos időszakonként, zsilipelve tudtuk kiengedni a nézőket. A Nagy Futam térképét több mint egy hónappal az esemény előtt nyilvánossá tettük, amelyen látni lehetett, hogy a „pályánk” zárt pálya lesz, a helyszínen pedig a hangosbemondó többször is figyelmeztette a nézőket, hogy aki a zárt területre belép, az utóbb csak meghatározott időközönként tud távozni.

A rendezvény során végig a biztonság volt számunkra a legfontosabb szempont.

A biztonsági terv elkészítésekor úgy választottuk ki a négy fontos áteresztési pontot (Clark Ádám tér, Halász utca, Jégverem utca, Döbrentei tér), hogy hova várjuk a legnagyobb tömegeket.

Az utolsó másfél órában, amikor azt tapasztaltuk, hogy az emberek elkezdtek türelmetlenné válni (nyilván azért, mert a Formula–1-es és WTCC-pilóták már lefutották a maguk körét és a betétprogramok zajlottak), megszakítottuk a programot egy extra megnyitás kedvéért a Döbrentei térnél (a bemutató több mint húsz percet állt emiatt), azért, hogy az emberek biztonságosan el tudják hagyni a helyszínt.

nagyfutam3

A belső területen (és a külsőn is) folyamatosan orvosi felügyeletet biztosítottunk (természetesen üzemelt büfé és voltak mobil WC-k is).

A rendezvény során a biztonsági szolgálat szorosan együttműködött a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel és a mentőszolgálattal, éppen annak érdekében, hogy egy esetleges rendkívüli esemény miatt azonnal le tudjuk állítani a versenyt. Ilyen azonban nem történt.

A hozzánk beérkezett visszajelzések alapján pedig elenyésző volt azok száma, akiknek ez bármilyen problémát okozott.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: