DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

"A mai szabályok megölik az F1-et"

Az ex-F1-es pilóta és manapság negyedik versenybíróként a paddockban járó Derek Warwick szerint gyökeres változtatásra van szükség, ha a sportág nem akar több rajongót veszíteni.

Újabb és újabb szakértők szólalnak meg a sportág vélt vagy valós válságával kapcsolatban, ezúttal Derek Warwick jelezte elégedetlenségét. A nyolcvanas években több csapatnál is megforduló versenyző manapság az FIA negyedik, külsős versenybírójaként tevékenykedik, és szabályváltozásokat sürget a Forma-1 irányítóitól.

Az F1 Stratégiai Munkacsoportja eben a hónapban fog tárgyalni a sportág jövőjéről. Arról a sportágéról, ahol kiscsapatok a túlélésért küzdenek, a nagyobbak azért panaszkodnak, mert nem tudnak nyerni, a rajongók pedig több látványt, és erősebb autókat szeretnének hallani. Warwick szerint a mostani szabályok nemes egyszerűséggel megölik a Forma-1-et.



„A pilóták többsége csak 10 kört tesz meg az edzésen, mert mindig spórolnak valamivel, legyen az a motor, vagy a váltó” – idézte britet az ausztrál Sportal.com. „Noha jók az alapok, a szabályok kissé visszafelé sültek el, így valamin változtatni kell, hogy izgalmasabbá tegyük az F1-et. A pilótáknak olyanoknak kellene lenniük, mint a gladiátoroknak.”

Warwick kritizálta a jelenlegi pilótákat, akik vérbeli versenyzők helyett PR-gépek lettek, míg az autókat olyannyira lebutították, hogy a Max Verstappenhez hasonló tinédzserek szinte egyből a gokartból képesek elvezetni őket. „Annak idején az autók állatok voltak, és 1600 lóerős teljesítményt adtak le, amitől majdnem kiugrott a szemünk a helyéről. Ma viszont egy újonc tíz kör után már két tizedre van az éllovastól. Ez nem történhetett volna meg az én időmben. Úgy gondolom, hátrafelé kellene tennünk egy lépést, és magunkba nézni, amíg nem késő.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: