DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Moss: Hamilton még nem lett igazi nagyság

A 85 éves kora ellenére még néhány napja is F1-es autót vezető Sir Stirling Moss szerint Lewis Hamilton addig nem lesz Jim Clark-szintű ász, amíg jobban érdekli a zene, mint a versenyzés.

Az általánosságban a legjobb bajnoki cím nélküli versenyzőnek tartott Sir Stirling Moss, aki néha még ma is versenyautóba ül 85 éves kora ellenére, kifejtette véleményét Lewis Hamiltonról – aki szerinte még nem jutott el arra a szintre, hogy igazi nagyság legyen, ami a jelenlegi mezőnyből Sebastian Vettelről és Fernando Alonsóról mondható el – a régiek közül pedig Jim Clarkot hozta példaként az egykori F1-es pilóta:

„Nem gondolom, hogy Lewis már egy nagyság lenne. Tudjuk, hogy Vettel az, ahogy Alonso is. Lewist viszont egyelőre egy kevéssel alacsonyabbra helyezhetjük, mint egy Jim Clark-szintű valakit, de az is kétségtelen, hogy jó úton jár. Úgy gondolom, hogy ha idén világbajnok lesz, akkor őt is ekkorára fogják értékelni, de nagyon óvatosnak kell lennünk ezzel: az egy dolog, hogy neki ez sikerül, ám Clark máshogy jutott el arra a szintre. Nagyon nehéz felbecsülni a dolgot.”

Moss, aki korábban is többször volt kritikus Lewis Hamiltonnal, hozzátette: „Az a helyzet, hogy Lewist a zene érdekli igazán és nem a versenyzés” – mondta a brit, aki nemrég együtt tölthetett némi időt Hamiltonnal, hiszen Monzában együtt vezettek az ’50-es évekből származó Mercedeseket. Azt Moss persze maga is elismerte, hogy míg Hamilton el tudta vezetni az ő korából származó gépeket, addig ő maga biztosan nem tudna mit kezdeni egy modern F1-es autóval: „A kormányon 32 gomb van, nekem pedig fogalmam sincs, hogy bármelyik is mire való közülük.”

A 85 éves egykori pilóta a pezsgőlocsolásról is szólt pár szót, ami a Kínai Nagydíjat követően szintén téma lett Lewis Hamiltonnal kapcsolatban: „Az én időmben még nem is nagyon létezett a pezsgőlocsolás, leginkább Dan Gurney érdeme ennek megszületése, hiszen úgy tudom, ő tett így először. Ami a csinos lányokat illeti, szerintem jobb lenne megölelni őket, mintsem beborítani pezsgővel, őszintén.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: