DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

A Sauber francia forradalmat akar az F1-be

Érdekes hasonlattal írta le az egyenlőségre való törekvést Monisha Kaltenborn, aki teljes mértékben támogatja Max Mosley újraélesztett költségsapkás tervezetét.

Az FIA korábbi elnöke a napokban állt elő azon javaslatával, hogy a Formula-1 fenntarthatósága érdekében kettős szabályrendszert kellene bevezetni a sportban: akik elfogadnák, hogy egy megadott költségkerettel gazdálkodnak a szezonok során, azok a csapatok szinte korlátok nélkül fejleszthetnék az autóikat az adott pénzösszegből, míg akik ebbe nem mennének bele, korlátlanul költekezhetnek ugyan, ám továbbra is a jelenleg érvényben lévő szigorú technikai szabályok mellett.

sauber



A javaslat az egyébként is alacsonyabb költségvetéssel rendelkező privát csapatok számára lehet különösen vonzó, és ezt most megerősítette Kaltenborn is, aki szerint az F1-nek mindenképpen el kellene indulnia ebbe az irányba.

„Mi mindig is azt az álláspontot képviseltük, hogy a költségsapka az egyetlen észszerű, járható út a sport számára, hiszen ezáltal mindenki egészséges módon költekezhet” - mutatott rá a Sauber csapatfőnöke. „Max ötlete ráadásul mindent megtesz annak érdekében, hogy növelje a technikai és mérnöki kihívásokat. Nem hiszem, hogy bármi más elv mentén ennyire szabaddá tudnánk tenni ezt a részt, márpedig ez a Formula-1 alapja. Az F1 a versenyzés mellett a mérnöki képességekről is szól.”

„Max egy érdekes ötlettel állt elő, és ma szükségünk van ilyen víziókra az F1-ben. Ez a vízió számomra azt bizonyítja, hogy a sportban is egy bizonyos francia forradalomnak kell végbemennie, ami abban az időben szintén a szabadságért és az egyenlőségért kardoskodott. Talán elérkezett az idő a mi saját francia forradalmunkra.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: