DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 19. vasárnap
F1

McLaren: Ha változás, akkor legyen drámai

Ron Dennis, a McLaren vezetője azt akarja, hogy 2017-ben jelentős szabályváltozások történjenek az F1-ben. Elmagyarázta, miért nem lehetséges a költséghatár bevezetése.

Az F1 szereplőinek véleménye megoszlik abban, mekkora változásnak kellene bekövetkeznie a sportban, hogy a versenyzés látványosabbá váljon, és a népszerűség is nőjön. Az érdekeltek általában két táborra oszlanak: a Mercedes minél kevesebb különbséget akar, a riválisok, akik az új szabályrendszerben hátrányba kerültek, inkább gyökeres változtatásokat. Úgy tűnik, a Hondával szövetséget kötő McLaren már egyetlen teszt után szabadulna a jelenlegi formulától.

„Ha megváltoztatjuk a Formula-1-et, akkor a változásnak drámainak kell lennie, ezért drámaian kellene változtatni 2017-ben. Emellett megengedhetőnek is kell lennie” – érvelt Ron Dennis, a McLaren Technológiai Csoport elnöke és vezérigazgatója. „Ha megpróbálnánk drámaian változtatni már 2016-ban, a vele járó költségek óriásiak lennének.”



Dennist érthető módon arról is kérdezték, mit szólna a szabályzat ilyen mértékű átírásához a Honda, amely mindössze idén csatlakozik a mezőnyhöz. „Sokat beszélünk erről, a filozófiánk pedig az, hogy amíg a feltételek egyenlők, bármit megteszünk, ami a legjobb a Formula-1 számára. Követni fogjuk. De nyilvánvaló, hogy véleményünket a McLaren és Honda véleményeként fogjuk közölni.”

„Évről évre megtörténik: a Formula-1 csapatai elköltik a pénzt, amennyi van nekik, és mindig ezt fogják tenni. Új módszereket fognak találni, hogyan költsék el, olyanokat, amilyeneket el sem hinnének” – tért ki Ron Dennis a költségplafon rendszeresen visszatérő, de sikerrel sosem járó tervére. „A valódi költségszabályozást a Formula-1-es csapatok felső vezetésének kell gyakorolnia. Egy külső személy ezt nem teheti meg. Neked kell eldöntened, mennyit akarsz költeni, mert nem számít, mások mit akarnak tőled, ha el akarod költeni, ez a sport bármennyi pénzt el tud szívni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: