DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 19. vasárnap
F1

Kvjat: Nem vagyok szerencsés, ez a valóság

A Red Bull F1-ese még csak 20 éves, de képes kiállni magért, ha az érdemeit kérdőjelezik meg, néha pedig egy-egy nyomdafestéket nem tűrő szó is elhagyja a száját – különösen, ha az interjúkészítő szándékosan provokatív kérdéseket tesz fel.

Az ifjú orosz egyetlen év után került fel a Toro Rossóból a Red Bullba – ráadásul az F1-be is GP3-as bajnokként, azaz a GP2 kihagyásával érkezett. Első tesztje Jerezben nem sikerült túl jól csapatával, hétfőn elveszítette első szárnyát, amelyet nem tudtak pótolni, a fiatal pilóta bizarr látványt nyújtott, amikor az alapvető aerodinamikai elem nélkül körözött a pályán.

Ha Sebastian Vettel nem igazol a Ferrarihoz, Kvjat biztos nem jut lehetőséghez – az oroszt azonban könnyű kihozni a sodrából, ha akár a lehetőség felmerül, a szerencsének köszönheti előléptetését. „Én nem hiszek a szerencsében” – mondta az espnf1.com-nak adott interjújában. „Szerintem minden a döntéseken és eredményeken múlik. Ha sz*rul vezettem volna előző évben, akkor sem lennék itt, ha Sebastian ugyanígy elmegy.”



„Most itt vagyok, ez a helyzet, nekem erre kell reagálnom. Nem volt a legsimább kezdet, de ha a szerencsét emlegeted, én azt mondom, ez a való világ, nem szerencse. Ez a realitás” – magyarázta az orosz, akitől azt is igyekeztek megtudni, mi lett volna, ha Vettel nem vált csapatot. „Nem tudom. Ahogy mondtam, sok dolog közrejátszik, nem rajtam múlik. Ő döntött, nem én.”

Az interjú készítője Kvjat tavaly megfigyelhető higgadtságából azt feltételezte, az orosz egyenesen számított rá, hogy ilyen sima lesz előmenetele. „Szerintem néhány ember azt gondolja, hogy élem az álmom meg minden, de számomra ez a valóság, előttem pedig még sok munka áll. Sokat beszélnek, szerintem pedig a túl sok beszéd nem ér semmit. Láttad, mi történt tegnap (a szárnymentes napon), ezért várom, hogy jóvátegyem ezt a sz*r napot, ez minden” – mondta Kvjat. A beszélgetés még kedden történt, az orosz második napja előtt.

Tavaly Daniel Ricciardo megverte a csapat rutinosabb versenyzőjét – felmerült-e Kvjatban, hogy idén ő lesz az, aki egyedül futamot nyer a Red Bullnak? „Nem szeretnék erről beszélni. Azt szeretem, ha a dolgok értem beszélnek. Nem tudom, hogy fognak alakulni számomra, nem látom előre a jövőt. Nem akarok erről beszélni, mert ha kevesebbet mondasz, de többet teszel később, az jobb színben tüntet fel.”

Kvjat egy hatalmas országból érkezik, amelynek mindössze második F1-es versenyzője, a Red Bull adottságait tekintve pedig első futamgyőztesévé – és akár a sport legfiatalabb nyertesévé – is válhat. Az interjú készítője kíváncsi volt, vajon Oroszország elnöke személyesen gratulált-e neki Red Bullos szerződéséért. „Nem találkoztam az elnökkel, személyesen nem” – felelt röviden Kvjat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: